MT51 M51 Lekker eten Beeld Oof Verschuren (portret Teun), Getty Images.
Beeld Oof Verschuren (portret Teun), Getty Images.

PREMIUM

Van zelfgemaakte cranberry compote tot de Etenstijd!-podcast

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT51 M51 Lekker eten Beeld

RECEPT

Cranberrycompote

Voor 2 potjes

  • 250 ml water
  • 200 g suiker
  • 1 steranijs
  • rasp van 1 biologische (= onbespoten) sinaasappel
  • 1 takje rozemarijn (ca. 5 cm)
  • 340 g verse cranberry’s
  • scheutje port

Breng het water met de suiker, steranijs, sinaasappelrasp en rozemarijn aan de kook. Was de cranberry’s en voeg ze toe zodra het water kookt. Blijf roeren tot de bessen beginnen de knappen. Laat nog 5 min. zachtjes koken totdat het mengsel geleiachtig wordt. Haal de pan van het vuur, verwijder steranijs en rozemarijn, roer de port door de compote en schenk hem in 2 brandschone potjes. Lekker bij wild, rood vlees, gevogelte, op paté en over/door taart of toetjes.

MT51M51 horizontale lijn oranje Beeld
MT51 M51 Lekker eten Beeld
  1. Kroon op het werk
    Een simpele tulband wordt een juweeltje als je hem bakt in deze roségouden vorm.
    Contoura Crown tulbandvorm van Birkmann, doorsnede 24 cm € 39 (debijenkorf.nl).
  2. Voor bij de tea
    Het Engelse familiebedrijf Cartwright & Butler maakt allerlei lekkers voor bij de thee en pakt in december uit met heerlijke koekjes, fudge en chocolade.
    O.a. te koop bij bovino.nl en bommelenbommel.nl
MT51M51 horizontale lijn oranje Beeld
MT51 M51 Lekker eten Beeld

Vragen aan Teun van de Keuken

Journalist, schrijver, columnist, podcast- en programmamaker én initiatiefnemer en naamgever van Tony’s Chocolonely Teun van de Keuken bespreekt samen met tv-chef en kookboekenschrijfster Yvette van Boven elke maandag, woensdag en vrijdag het culinaire leven in twintig minuten. Etenstijd! is te horen via de bekende podcast-apps.
Meer info: teunvandekeuken.nl en yvettevanboven.com

Voor wie is Etenstijd! bedoeld?

“Voor mensen als Yvette die zelf sherryazijn willen maken, maar ook voor mensen als ik die met weinig moeite elke dag iets lekkers en gezonds op tafel willen zetten.”

Wat levert veel discussie op?

“Bouillonblokjes. Volgens Yvette creëren ze een eendimensionale smaak. Terwijl ik ze superhandig vind om snel wat hartigheid aan een saus toe te voegen. Ook kan ze er niet over uit dat ik vaak de verkeerde pasta gebruik. Meestal spaghetti, terwijl voor sommige sauzen schelpjes beter zijn. Ik ben het met haar eens, maar ga toch mijn eigen gang.”

Wat bespreken jullie in december?

“Hoe je een kerstmenu maakt dat betaalbaar is en weinig stress oplevert. Maar ook: hoe vieren ze de feestdagen in Engeland, waar ik mijn schoonfamilie bezoek. En hoe in Ierland, waar Yvette vandaan komt en een deel van het jaar woont. Gouden tip: doe geen sterrenrestaurants na!”

MT51M51 horizontale lijn oranje Beeld
MT51 M51 Lekker eten Beeld

Een betere wereld

Delicious Switch is een prachtig handboek om duurzamer te eten. Het staat vol informatie, verhalen en recepten van foodbloggers, kookboekenschrijvers, fotografen en foodstilisten.

Delicious Switch € 18,99 (verspillingisverrukkelijk.nl).

MT51M51 horizontale lijn oranje Beeld
MT51 M51 Lekker eten Beeld
  1. Toetjes met een een tic
    ‘Cocktails als dessert’ wordt dé kersttrend van dit jaar. Daarbij draait het om toetjes met een scheut(je) alcohol, die worden geserveerd in mooie cocktailglazen voor de ware cocktail-ervaring. De espresso martini is daarbij favoriet. Je kunt hem als granita serveren (vries hem dan in een metalen bakje in en schraap om de 30 minuten de ijskristallen van de randen) of als tiramisu. Leg wat blokjes cake onder in een martiniglas, giet er espresso, een flinke scheut koffielikeur en wodka over en lepel er hopjesvla op. Een laag slagroom bovenop, wat cacaopoeder en mokkaboontjes erover en... ‘proost’!
  2. Feestelijk brood
    De Italiaanse panettone wordt steeds populairder op de internationale kerstontbijttafel. De klassieke versie wordt gemaakt met gedroogd citrusfruit en saffraan, maar inmiddels kun je hem in allerlei smaken kopen. Panettones zijn meestal verpakt in prachtige dozen en blikken; perfect om cadeau te geven dus. Erg populair is de panettone van modehuis Dolce e Gabbana, die in verschillende smaken en prachtige blikken verkrijgbaar is. Wees er op tijd bij, want hij is meestal razendsnel uitverkocht.
    Pannetones in diverse maten en smaken zijn te koop bij panettone-shop.nl. Dolce e Gabbana-panettone is o.a. te koop bij delicatefood.nl en panettonestore.nl
Beanca de goedeOof Verschuren (portret Teun), Getty Images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden