MT33 Lekker eten Beeld iStock
Beeld iStock

PREMIUM

Van verfrissende ijsthee tot prachtig Marokkaans glaswerk

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT33 Lekker eten Beeld

RECEPT

Koude komkommersoep

Voor 4 personen

  • 3 grote, biologische komkommers
  • 2 tl zout
  • sap van ½ citroen
  • 1 el lekkere olijfolie
  • 4 lente-uitjes, in ringen
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 1 bosje dille
  • blaadjes van 3 takjes munt

Bij het serveren:

  • extra olijfolie
  • peper & zout

Schil de komkommers, halveer ze in de lengte en schraap met een dessertlepel de zaadkern eruit. Snijd 1 komkommer in kleine blokjes en de overige 2 in plakjes. Hak de dille grof en houd 1 el apart. Houd de helft van de lente-ui apart. Pureer de plakjes komkommer met alle overige ingrediënten in de blender met de pulsfunctie. De soep moet niet te glad worden. Zet de soep minstens 2 uur in de koelkast. Verdeel over vier kommen, schep in elke kom blokjes komkommer, ringetjes lente-ui en dille. Bedruppel met olijfolie en voeg peper en zout naar smaak toe.

MT33 horizontale lijn groen Beeld
MT33 Lekker eten Beeld

1. IJskoud het lekkerst

Voor thuis ontwikkelde Anne & Max twee soorten ijsthee: een frisse, klassieke met een mix van zwarte en groene thee met bergamot en korenbloemblaadjes en een zoete, groene ijstheemix met jasmijnthee, aardbei, appel en rozenblaadjes. TIP: In alle Anne & Max-filialen kun je deze zomer terecht voor een high iced tea.
IJsthee € 4,75 (annemax.nl).

2. De mijne

Van Mepal mag je je eigen lunchbox, lunchpot of waterfles ontwerpen. Door een kleur, afbeelding en tekst te kiezen, maak je ’m uniek. Superleuk voor jezelf én om cadeau te doen.
Lunchbox Take a Break en waterfles Ellipse met eigen ontwerp € 15,99 (mepal.com)

MT33 horizontale lijn groen Beeld
MT33 Lekker eten Beeld

Natuurliefhebber

Alwin Leemhuis van restaurant De Tuinkamer (top 5 beste chefs van Nederland) kookt dagelijks met de bloemen, groenten en kruiden uit de omliggende Priona-Tuinen. Laat je inspireren door zijn vernieuwende recepten.
Restaurant De Tuinkamer - Natuur op je bord, Alwin Leemhuis en Gitta Luiten€ 39,99 (Fontaine Uitgevers).

MT33 horizontale lijn groen Beeld
MT33 Lekker eten Beeld
  1. Zo lekker zilt
    Zeekraal is het hele jaar verkrijgbaar in de supermarkt en is dan afkomstig uit landen als Mexico of Israël waar het in kassen of op het veld wordt geteeld. Maar in de zomermaanden hebben we ook zeekraal uit eigen land. Zeeuwse zeekraal koop je in de maanden juni, juli en augustus. Deze zilte groente is niet afkomstig van wildpluk op de kwelder, maar van veldteelt door Zeeuwse boeren. Verse zeekraal smaakt zilt, knapperig en sappig en is rauw of heel kort geblancheerd het lekkerst. Eet het met pasta, vette vissoorten, door salades en in sushi.
    O.a. te koop bij goede viswinkels en lindenhoff.nl
  2. Mooi in z’n eenvoud
    Handgemaakte en recyclede items worden steeds prominenter in de duurzame collectie van het Nederlandse Urban Nature Culture. Deze handgemaakte en handgeblazen glazen en karaf Big zijn daar een mooi voorbeeld van. Ze worden gemaakt in de Verre Beldi-fabriek in Marrakesh, Marokko. Daar beheersen ambachtslieden nog de eeuwenoude techniek om een uniek reliëf aan het glas te geven. Ook de mangohouten vissen (leuk als bordje, serveer- of fruitschaal) zijn handgemaakt. Verkrijgbaar in twee maten.
    Glazen vanaf € 3,95, karaf 1.050 ml € 27,95, vissen vanaf € 14,95 (urbannatureculture.com).
MT33 horizontale lijn groen Beeld
MT33 Lekker eten Beeld

Vragen aan Julius Jaspers

Julius Jaspers, presentator van RTL’s Topchef, culinair ondernemer en bovenal kok, ontwikkelde voor de Masterclass-kookboeken­serie zeventig recepten voor ongewoon lekkere spiesen. De mogelijkheden zijn oneindig en zijn favorieten niet langer geheim.
Masterclass spiesjes, € 17,99 (Carrera Culinair). Info: juliusjaspers.nl en @juliusjaspers

Wat maakt de spies zo interessant?

“Doordat je de ingrediënten klein snijdt, is de gaartijd korter. Je kunt meerdere ingrediënten met elkaar combineren. Bij het grillen, draaien en serveren hoef je maar een paar handelingen te verrichten. En ze zijn ideaal voor borrels en ‘walking’ partijtjes want je eet ze uit de hand.”

Wat zijn je favoriete combinaties van spies & condiment?

“Ik probeer altijd meerdere smaken te vangen. Omdat ze niet zo groot zijn, 3 à 4 happen, heb je ook maar 3 à 4 kansen. Ik ben dol op spicy pork (Thais-­Vietnamees) met een vissaus-chili-palmsuikerdip, maar ook op garnalen met knoflook (Spaans) met een espelette chilipeperdip. De smaak nét over de top maken, daar gaat het om.”

Wat moet er beslist op de barbecue deze zomer?

“Doe vooral meer met groen­­te. Groene asperges, wor­tel, paddenstoelen: allemaal superlekker!”

Beanca de GoedeiStock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden