MT48 Lekker eten Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Van Turkse lekkernijen tot prachtig servies

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT48 Lekker eten Beeld

RECEPT:

Hasselbackbietjes met sinaasappelboter uit de oven

  • 1 kg rode bieten (niet te klein)
  • Voor de boter:
  • 100 g roomboter op kamertemperatuur
  • geraspte schil van 1 biologische sinaasappel
  • sap van ½ sinaasappel
  • 1 teen knoflook, uit de knijper
  • 2 tl harissa
  • 1 tl kaneel
  • zout

Kook de bietjes in de schil in ca. 40 min beetgaar, ze moeten nog stevig aanvoelen als je er met een mes in prikt. Giet ze af, spoel koud en laat enigszins afkoelen. Verwijder nu de schil en snijd de bietjes in tot 1 cm vanaf de onderkant. Ga voorzichtig te werk, bieten zijn zacht en je schiet er zo doorheen met je mes. Smelt alle ingrediënten voor de sinaasappelboter in een steelpan en roer goed door. Haal de pan van het vuur en laat de boter even staan zodat de smaken goed in kunnen trekken. Leg de bietjes in een ovenschaal en bedruip ze met de boter. Gebruik een kwastje om ook een beetje tussen de plakjes te komen. Rooster de bieten vervolgens 40 min. in een oven van 200º C.

MT48 M48 horizontale lijn groen Beeld
MT48 Lekker eten Beeld
  1. Ja, ik ben ouder dan 18
    ‘Eat your drink’ staat er op de cocktail gummies (5% alcohol) van Smith & Sinclair. De ‘boozy candy company’ vroeg het Nederlandse cocktailduo Tess Posthumus en Timo Janse om een aantal van hun signature cocktails te vertalen naar gummies.
    € 16,50 per box (o.a. bijenkorf.nl). Info: smithandsinclair.eu
  2. Retourtje Breda
    Combekk uit Breda maakt gietijzeren pannen (Dutch Ovens) van gerecyclede spoorrails. Ze zijn niet alleen duurzaam, maar ook mooi en kwalitatief goed omdat ze de warmte prima geleiden. Perfect voor stoofpotjes.
    Combekk Sous-Chef Dutch Oven € 74,95 (bijenkorf.nl). Meer info: combekk.com
MT48 M48 horizontale lijn groen Beeld
MT48 Lekker eten Beeld

Vragen aan Roel Raterink

Roel Raterink van Stichting BuurtBuik kookt samen met vrijwilligers op twaalf locaties met gered voedsel dat ze ophalen bij horeca, supermarkten en winkeliers. Dat is elke dag een creatieve uitdaging.
Meer info: buurtbuik.nl en @buurtbuik

Wat doet BuurtBuik?

“Vrijwilligers uit de buurt maken met overgebleven ingrediënten van lokale ondernemers gezonde en gratis maaltijden. Iedereen is welkom om aan te schuiven en mee te eten. We serveren de maaltijden in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.”

Hoe is BuurtBuik ontstaan?

“In 2014 maakte ik kennis met het Refood initiatief uit Portugal. Daardoor geïnspireerd wilde ik ook in Nederland een beweging beginnen om voedselverspilling tegen te gaan. Tegelijkertijd zagen we dat er in Nederland van alles speelde: eenzaamheid, armoede, grote tegenstellingen. Daar wilden we ook iets aan doen. Na enthousiaste gesprekken met de gemeente begonnen we in Amsterdam-Zuid.”

Wat wil BuurtBuik bereiken?

“We denken dat de wereld een stukje beter wordt als mensen die normaal in heel andere werelden leven elkaar ontmoeten. Dus ik zou zeggen: kom een keer gezellig meekoken of mee-eten.”

MT48 M48 horizontale lijn groen Beeld
MT48 Lekker eten Beeld

Nieuwe Mounir

In zijn nieuwste boek laat tv-chef Mounir Toub zien dat de Midden-Oosterse keuken een echte groentekeuken is. Met Arabische smaakmakers maakt hij de lekkerste doordeweekse gerechten: van zoeteaardappelwafels met labneh tot olijvencake.
Chef Toub, Vega Arabisch € 27,50 (Kosmos uitgevers).

MT48 M48 horizontale lijn groen Beeld
MT48 Lekker eten Beeld
  1. Herfst op tafel
    Als de dagen korter worden en je de deur uit gaat als het nog donker is, is het des te belangrijker om bij het ontbijt voor een zachte sfeer te zorgen. De Saffron & Ginger-collectie van het Deense merk Bloomingville lijkt ervoor gemaakt. In de mooie oranje en okertinten van het servies gloeit de zomerzon nog een beetje na. De borden, kommen en bekers en het glaswerk hebben een bohemian uitstraling dankzij een doffe glazuurlaag en een oppervlak met reliëf. Kers op de taart zijn de donkere borden en schalen van gerecycled hout en het tafellinnen.
    Meer info en verkoopprijzen: bloomingville.com
  2. Komt voor de Turkse bakker
    Turkse pide en Libanees platbrood vind je inmiddels in bijna elke supermarkt, maar als je inkopen doet bij de Turkse bakker kom je nog veel meer lekkers tegen. De bagelachtige broodjes met sesamzaad die er liggen heten simit. In Turkije worden ze gegeten met roomkaas, jam of boter. Sommige bakkers verkopen ook börek: rolletjes of broodjes van bladerdeeg of filodeeg, gevuld met spinazie, witte kaas en peterselie. Een enkele keer kom je ook künefe (ook wel kanafeh) tegen: zoet, boterig, knapperig deeg dat wordt gevuld met verse kaas en overgoten met siroop en pistachenoten. Een (machtige) aanrader.
Beanca de GoedeRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden