PREMIUM
Van spinaziepannenkoekjes tot Achterhoekse bergkaas
De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.
Beanca de Goede (56)
is culinair journalist. Ze houdt van slow food, eerlijke ingrediënten en koken voor grote groepen vrienden.
Spinaziepannenkoekjes met kruidenyoghurt
Voor 2 personen
- 200 g babyspinazie, gewassen
- 1 el olijfolie
- 125 g tarwebloem
- 2 eieren
- 150 ml melk + evt. extra
- snuf zout
- olie om in te bakken
Erbij:
- 100 ml Turkse yoghurt
- 2 el olijfolie
- 1 tl zout
- 1 tl pepervlokken
- 1 el gedroogde peterselie
Roerbak de spinazie met 1 el olijfolie in een hapjespan totdat hij is geslonken. Schep in een zeef of vergiet en druk zo veel mogelijk vocht eruit. Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer. Maak een beslag van de bloem, de eieren, melk en zout en roer het spinaziemengsel erdoor. Als het beslag te dik is, kun je wat melk toevoegen. Verwarm 1 el olie in een koekenpan met anti-aanbakbodem en bak een voor een vier pannenkoeken. Roer de olijfolie, het zout en de kruiden door de yoghurt. Serveer de pannenkoeken met een flinke schep yoghurt. Lekker met avocado, gerookte zalm of zongedroogde tomaatjes.
1. Aardappel anders
Met kruimige aardappels, ‘tipo 00’-bloem, een ei en een snuf zout maak je in een halfuurtje verse gnocchi di patate. De ideale verhouding is circa 300 g bloem op 1 kg aardappels. Voor extra stevigheid kun je nog wat Parmezaanse kaas toevoegen en voor een mooi kleurtje gebruik je bietensap of kookvocht van spinazie.
2. Niet te missen!
Op haar blog en in haar boek All you can eat wijst Jonneke de Zeeuw je de weg naar verborgen culinaire parels in Nederland: onderbelichte, vaak niet-Westerse restaurantjes. Met een abonnement op het Mooncake Journaal (voor de prijs van één kommetje harira) blijf je op de hoogte van de nieuwste trends en adresjes.
Info: mooncake.nl
Spicy en spannend
De Mexicaanse keuken wordt vaak over het hoofd gezien als het om vega gaat, maar Thomasina Miers brengt daar verandering in. ‘Fris, vurig en fun’ zijn haar taco’s, empanada’s en burrito’s.
Meat-free Mexicaans € 32,50 (Kosmos Uitgevers).
1. Twister
The Emeralds heten deze lepeltjes, gemaakt van gedraaid groen en wit glas. Een sieraad voor je kop thee of koffie.
€ 15,92 per set van 4 (HK Living, o.a. te koop via wonenmetlef.nl).
2. Ik neem je mee
Deze thermosfles van roestvrijstaal heeft een inhoud van 600 ml. Ideaal om een soepje in mee te nemen, maar natuurlijk ook geschikt voor koffie of thee.
Vanaf € 33,15 (o.a. nordicnest.nl).
Vragen aan
Jara van Rooij
Jara is kaasmaakster op boerderij Ruimzicht. Ze ontwikkelde de eerste biologisch-dynamische ‘bergkaas’ van de Achterhoek, die in smaak niet onderdoet voor Franse soorten. boerderijruimzicht.nl
Wat maakt jullie kaas bijzonder?
“Wij maken rauwmelkse kaas van verse, nog warme melk die rechtstreeks van de koe in de tobbe gaat. Ik gebruik een samengesteld recept uit de Alpen en de Pyreneeën, waar ik het kaasmaken leerde. De rijke smaak komt door de bijzondere cultuur van melkzuurbacteriën. Maar ook onze rijpingskelder, waar we de kazen met natuurkorst elke dag poetsen, zorgt voor extra smaak.”
Wat houdt biologisch-dynamisch in?
“We gebruiken geen kunstmest voor de voedergewassen, geven de dieren geen antibiotica en laten de kalfjes drie maanden bij de moeder drinken. Daarnaast maken we de kaas op puur ambachtelijke wijze, zonder gekunstel.”
Waar kun je jullie kaas kopen?
“Via eerlijkekaas.nl ontvang je onze bergkaas door de brievenbus. Als je kaas wilt van een bedrijf dat maximaal samenwerkt met de natuur, dan kies je deze.”
Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.