Margriet logo
MT13 lekker eten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Van spinaziepannenkoekjes tot Achterhoekse bergkaas

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

Beanca de Goede (56)

is culinair journalist. Ze houdt van slow food, eerlijke ingrediënten en koken voor grote groepen vrienden.

MT13 M13 horizontale lijn groen Beeld
null Beeld

Spinaziepannenkoekjes met kruidenyoghurt

Voor 2 personen

  • 200 g babyspinazie, gewassen
  • 1 el olijfolie
  • 125 g tarwebloem
  • 2 eieren
  • 150 ml melk + evt. extra
  • snuf zout
  • olie om in te bakken

Erbij:

  • 100 ml Turkse yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zout
  • 1 tl pepervlokken
  • 1 el gedroogde peterselie

Roerbak de spinazie met 1 el olijfolie in een hapjespan totdat hij is geslonken. Schep in een zeef of vergiet en druk zo veel mogelijk vocht eruit. Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer. Maak een beslag van de bloem, de eieren, melk en zout en roer het spinaziemengsel erdoor. Als het beslag te dik is, kun je wat melk toevoegen. Verwarm 1 el olie in een koekenpan met anti-aanbakbodem en bak een voor een vier pannenkoeken. Roer de olijfolie, het zout en de kruiden door de yoghurt. Serveer de pannenkoeken met een flinke schep yoghurt. Lekker met avocado, gerookte zalm of zongedroogde tomaatjes.

MT13 M13 horizontale lijn groen Beeld
MT13 lekker eten Beeld

1. Aardappel anders

Met kruimige aardappels, ‘tipo 00’-bloem, een ei en een snuf zout maak je in een halfuurtje verse gnocchi di patate. De ideale verhouding is circa 300 g bloem op 1 kg aardappels. Voor extra stevigheid kun je nog wat Parmezaanse kaas toevoegen en voor een mooi kleurtje gebruik je bietensap of kookvocht van spinazie.

2. Niet te missen!

Op haar blog en in haar boek All you can eat wijst Jonneke de Zeeuw je de weg naar verborgen culinaire parels in Nederland: onderbelichte, vaak niet-Westerse restaurantjes. Met een abonnement op het Mooncake Journaal (voor de prijs van één kommetje harira) blijf je op de hoogte van de nieuwste trends en adresjes.
Info: mooncake.nl

MT13 M13 horizontale lijn groen Beeld
MT13 lekker eten Beeld

Spicy en spannend

De Mexicaanse keuken wordt vaak over het hoofd gezien als het om vega gaat, maar Thomasina Miers brengt daar verandering in. ‘Fris, vurig en fun’ zijn haar taco’s, empanada’s en burrito’s.
Meat-free Mexicaans € 32,50 (Kosmos Uitgevers).

MT13 M13 horizontale lijn groen Beeld
MT13 lekker eten Beeld

1. Twister

The Emeralds heten deze lepeltjes, gemaakt van gedraaid groen en wit glas. Een sieraad voor je kop thee of koffie.
€ 15,92 per set van 4 (HK Living, o.a. te koop via wonenmetlef.nl).

2. Ik neem je mee

Deze thermosfles van roestvrijstaal heeft een inhoud van 600 ml. Ideaal om een soepje in mee te nemen, maar natuurlijk ook geschikt voor koffie of thee.
Vanaf € 33,15 (o.a. nordicnest.nl).

MT13 M13 horizontale lijn groen Beeld
MT13 lekker eten Beeld

Vragen aan

Jara van Rooij

Jara is kaasmaakster op boerderij Ruimzicht. Ze ontwikkelde de eerste biologisch-dynamische ‘bergkaas’ van de Achterhoek, die in smaak niet onderdoet voor Franse soorten. boerderijruimzicht.nl

Wat maakt jullie kaas bijzonder?

“Wij maken rauwmelkse kaas van verse, nog warme melk die rechtstreeks van de koe in de tobbe gaat. Ik gebruik een samengesteld recept uit de Alpen en de Pyreneeën, waar ik het kaasmaken leerde. De rijke smaak komt door de bijzondere cultuur van melkzuurbacteriën. Maar ook onze rijpingskelder, waar we de kazen met natuurkorst elke dag poetsen, zorgt voor extra smaak.”

Wat houdt biologisch-dynamisch in?

“We gebruiken geen kunstmest voor de voedergewassen, geven de dieren geen antibiotica en laten de kalfjes drie maanden bij de moeder drinken. Daarnaast maken we de kaas op puur ambachtelijke wijze, zonder gekunstel.”

Waar kun je jullie kaas kopen?

“Via eerlijkekaas.nl ontvang je onze bergkaas door de brievenbus. Als je kaas wilt van een bedrijf dat maximaal samenwerkt met de natuur, dan kies je deze.”

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Beanca de GoedeGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden