null Beeld Jakob Owens (via unsplash)
Beeld Jakob Owens (via unsplash)

PREMIUM

Van ’s werelds beste hazelnoten tot de lekkerse klassieke recepten

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

null Beeld

RECEPT

Gevulde appels met kaneelcrumble uit de oven

  • 4 grote of 8 kleine goudrenetten
  • 100 g pecannoten
  • 75 g koude roomboter, in blokjes, plus extra
  • 75 g bloem
  • 25 g amandelmeel
  • 100 g suiker
  • 3 tl kaneel
  • snuf zout

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd kapjes van de appels en hol ze voorzichtig uit met een scherp mesje of een meloenbolletjestang. Hak het vruchtvlees in kleine stukjes. Hak de noten grof. Maak de crumble: kneed boter, bloem, amandelmeel, suiker, kaneel en zout tot een kruimelig deeg. Schep de stukjes appel en de noten erdoor en vul de appels hiermee. Leg een klontje boter bovenop. Zet de appels in een kleine ovenschaal, giet wat water op de bodem en laat ze in 20-25 min. gaar worden in de oven.

null Beeld
null Beeld
  1. Ze smaken zoals ze kraken
    ’s Werelds beste hazelnoten komen uit de Italiaanse regio Piemonte. De knapperige noten die daarvandaan komen hebben een speciaal keurmerk. Robèrt van Beckhoven verkoopt ze in zijn webshop, maar je vindt ze ook in Italiaanse delicatessenwinkels.
    O.a. te koop bij webshop bijrobert.nl, italiaansedelicatessen.com en 2taste.nl
  2. Die kleur!
    Mooi denimblauw schaaltje met geschulpte rand voor toetjes, granola, havermout en muesli.
    € 3,50 (primark.com).
null Beeld
null Beeld

Vragen aan Mathilde van Otterloo

Mathilde is kaasmaker met een grote liefde voor Franse kaasjes. Ze begon zeven jaar geleden met twee jerrycannetjes melk van een geitenboerderij, waarna ze recepten ontwikkelde met feedback van familie en vrienden. Nu bouwt ze een kaasmakerij op de boerderij waar haar melk vandaan komt én geeft ze workshops.
mathildeskaas.nl en @mathildeskaas

Waarom ben je kaas gaan maken?

“Na mijn studie Future Planet Studies solliciteerde ik bij een kaaswinkel. Dat bracht me bij iets heel concreets waarmee ik hoop bij te dragen aan een circulaire wereld. Ook wilde ik heel goed worden in iets: kaas maken!”

Wat voor soort kaas maak je?

“Een lactisch kaasje van gepasteuriseerde koemelk dat ik Fransje noem. De lactische methode wordt voornamelijk gebruikt om geitenkaas mee te maken. Omdat ik de methode op koemelk toepas, krijgt zo’n kaasje een andere textuur en is het romiger.”

Hoe vond je de juiste melk?

“Nadat ik eerst met boeren in Noord-Holland had gewerkt, kwam ik terecht bij een boer in Utrecht die zijn Blaarkopkoeien in het weideseizoen 24 uur per dag buiten heeft staan. Ze eten alleen gras. Wat een koe eet heeft invloed op de melk en dus op de smaak van de kaas.”

null Beeld
null Beeld

Goed boek voor een goed doel

In Oma’s stamp- en stoofpotjes delen de leukste oma’s en opa’s hun verhalen en recepten. Dit tweede boek van Stichting Oma’s Soep staat vol klassiekers als boerenkool- en andijviestamppot, maar bevat ook recepten voor Indonesische rendang en Pakistaanse dahl.

Oma’s Stamp- & Stoofpotjes, 50 recepten met een goed verhaal € 29,99 (Stichting Oma’s Soep/Becht uitgevers).

TIP Van elk verkocht boek gaat € 1 naar Stichting Oma’s Soep die eenzaamheid onder ouderen tegengaat.

null Beeld
null Beeld
  1. Italiaans comfortfood
    Gerechten die in de Italiaanse keuken worden omschreven met ‘alla cacciatora’ – op de manier van de jager – zijn meestal simpel en rustiek. Ze worden gemaakt met een handvol ingrediënten, wat verse kruiden en een flinke scheut wijn en staan vaak uren te pruttelen. Italiaans comfortfood dus, dat je bij wijze van spreken boven een vuurtje zou kunnen maken. Het ligt voor de hand om daarbij aan wild te denken, maar je hebt ook kip en rund alla cacciatore. Pasta’s alla cacciatora zijn vaak rijkgevuld met ragú (vleessaus) of spek en paddenstoelen.
  2. Welke pompoen waarvoor?
    Pompoenen heb je in alle soorten, maten en kleuren. De bekendste, de hokkaido, is redelijk klein en knaloranje. Hij doet het perfect in soepen, curry’s en andere stoofgerechten. De flespompoen, boteriger en zoeter van smaak, is ideaal om te roosteren, te vullen of te gebruiken voor pompoenlasagna. Spaghettipompoenen (beetje ovaal) hebben draderig vruchtvlees dat je kunt gebruiken als pasta of in stoofjes. De kabucha – donkergroen vanbuiten, knaloranje vanbinnen – is met zijn zoete, kastanjeachtige smaak misschien wel de lekkerste. Verwerk ’m bijvoorbeeld in cake, gebak en muffins.
Beanca de GoedeJakob Owens (via unsplash)

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden