MT17 M17 lekker eten Beeld istock.
Beeld istock.

PREMIUM

Van paarse asperges tot eetbare bloemen. En hoera: er zijn nieuwe Tony's-smaken!

Zoetekauwen, koffiefans, kookfanaten... Voor iederéén is er wel iets lekkers.

MT17 M17 lekker eten Beeld

Recept: bananenbrood met bosbessen

  • 5 Medjoul dadels, zonder pit
  • 3 rijpe bananen, in plakjes
  • 3 eieren
  • merg van 1 vanillestokje
  • 3 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 50 g tarwebloem
  • 50 g amandelmeel
  • 50 g havermoutvlokken
  • 250 g bosbessen

Extra nodig

  • boter om in te vetten, bak­papier
  • Griekse yoghurt, bij het serveren
  • amandelschaafsel, bij het serveren

Verwarm de oven voor op 180 °C. Wel de dadels in een kommetje heet water, zodat ze nog zachter worden. Pureer de dadels met de bananen en de eieren in de keukenmachine. Schep de massa in een kom en voeg de droge ingrediënten toe. Roer tot een mooi beslag en spatel daar de helft van de bosbessen door. Vet een cakevorm lichtjes in en bekleed met bakpapier. Schep het beslag in de vorm. Bak het bananenbrood in circa 55 min. goudbruin. Check met een satéprikker of het gaar is. Als die er schoon uitkomt, laat je het brood afkoelen. Snijd in plakken en serveer met Griekse yoghurt, de rest van de bosbessen en amandelschaafsel.

M17 HORIZONTALE LIJN Beeld
MT17 M17 lekker eten Beeld

Het paarse goud

Na paarse boerenkool, paarse spruitjes en paarse spitskool zijn er nu ook paarse asperges. Net als groene asperges groeien die boven de grond. De smaak is wat zoeter omdat ze meer suikers bevatten en doordat de schil zachter is, hoef je ze niet eerst te schillen.

Hoera, nieuwe smaak

Tony viert drie jaar ‘open chain’ met drie nieuwe smaken, zoals deze framboos-witte chocolade-­biscuit-discodip. Welke chocoladebergen er in die drie jaar zijn verzet, lees je op hun site tonychocolonely.com. De nieuwe repen koop je bij partner van het eerste uur, Albert Heijn.

M17 HORIZONTALE LIJN Beeld
MT17 M17 lekker eten Beeld

Eet je gelukkig

In #happyfood deelt klinisch psychologe Laura Joosten haar bevinding rond emotie-eten, junkfood en brainfood. Naast wetenschappelijke uitleg krijg je heel veel tips én 50 recepten die een positief effect hebben op hoe je je mentaal voelt.
#happyfood, Eten waar je gelukkiger van wordt € 22,99 (Terra-Lannoo).

M17 HORIZONTALE LIJN Beeld
MT17 M17 lekker eten Beeld

1. Wát een effect

Met verse eetbare bloemen maak je van de simpelste taart een showstopper. Rond Pasen vind je eetbare bloemen in de supermarkt, bij de horecagroothandel en online. Van Delfts blauwe viooltjes tot korenbloemen, goudsbloemen en roze primula’s: ze worden kraakvers en ongeschonden bij je thuisbezorgd. De lekkerste frosting voor een bloementaart maak je met Griekse yoghurt. Klop met de mixer 100 g mascarpone met 100 g Griekse yoghurt, 150 g poedersuiker en rasp van 1 (onbespoten) citroen tot een mooi glazuur en smeer de taart ermee in. Meer info: eetbarebloemenshop.nl, shop.groenten.com en groentebroer.nl

2. Da’s andere koffie

De nieuwste koffietrend? Koffie waar je zen van wordt. Dadelkoffie geeft je de kick van echte koffie, zonder de bijverschijnselen van cafeïne. Ook van mushroom coffee word je net zo wakker als van je gewone bakkie, maar dankzij de toevoeging van paddenstoelenextracten ook heel relaxed. Whole Earth Wake Up coffee wordt gemaakt van gerst, cichorei, rogge, guarana en vijgen. Ook deze koffie bevat geen cafeïne, maar dankzij opwekkende guarana word je er wél heel alert van.
Kijk voor dadelkoffie op daffee.nl en voor mushroom coffee (superfoodies) op ekoplaza.nl. Whole Earth Wake Up coffee koop je o.a. bij hollandandbarret.nl

M17 HORIZONTALE LIJN Beeld
MT17 M17 lekker eten Beeld

3 vragen aan pop-uprestauranteigenaar Robbert Maas

Robbert Maas is eigenaar en oprichter van De Maaltuin. In 2016 bedacht hij dat Nederland vol zit met verborgen pareltjes die het verdienen om gezien en beleefd te worden. Met pop-uprestaurant De Maaltuin helpt hij die locaties om hun verhaal te vertellen.
Info: demaaltuin.nl en @demaaltuin

Wat is De Maaltuin?

“De Maaltuin is een reizend restaurant dat sinds 2016 neerstrijkt op bijzondere plekken zoals kastelen, musea of botanische tuinen. Wij laten bezoekers op een unieke manier kennismaken met de verhalen van deze locaties. Dit jaar zijn dat o.a. de Trompenburg Tuinen in Rotterdam, Paleis Soestdijk en Vliegbasis Soesterberg.”

Werk je met een vast team?

“Onze chef Paul Oldenmenger bedenkt voor ons fantastische menu’s. Hij werkt samen met lokale producenten en partners.”

Hoe inspireert de locatie?

“De locaties van De Maaltuin zitten vol verhalen op basis waarvan we de diners bedenken. Het exacte menu is een verrassing, maar ik kan wel vertellen dat we zo veel mogelijk gebruikmaken van (seizoens)producten van lokale producenten. Zoals het gerechtje Bitello Tomato gemaakt met ingrediënten uit de Trompenburg Tuinen zelf.”

Beanca de Goedeistock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden