MT46 Lekker eten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Van okergele theekoppen tot een ode aan Tel Aviv

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT46 Lekker eten Beeld

RECEPT:

Thaise rode curry met zalm

  • 3 el arachideolie
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 1 stukje verse gember (3 cm), geschild en fijngehakt
  • 1 groene peper, in ringetjes
  • 1 stengel citroengras, grof gehakt
  • 3-4 el rode currypasta
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 1 el Thaise vissaus (nam-pla)
  • 1 el palmsuiker
  • sap van 2 limoenen
  • 4 stukken zalmfilet (ca. 400 g)
  • blaadjes van 1 bosje Thaise basilicum
  • blaadjes van 5 takjes koriander
  • plakjes limoen of citroen, bij het serveren

Verhit de olie in een diepe pan op halfhoog vuur en fruit hierin de ui, gember peper en het citroengras. Roer de currypasta erdoor en bak even mee. Voeg dan de kokosmelk, vissaus, palmsuiker en limoensap toe. Roer goed en laat even zachtjes koken. Leg de zalmfilets in de saus en gaar ze, met deksel op de pan, ca. 8-10 min. Haal de pan van het vuur en bestrooi de filets met basilicum, koriander en plakjes limoen of citroen.

MT46 horizontale lijn geel Beeld
MT46 Lekker eten Beeld
  1. Mooi minimalistisch
    Handig bij elkaar in één bakje met draaideksel. Dit houten peper-en-zoutstel mag gezien worden.
    € 8 (primark.com).
  2. Aardetinten
    Okergele en terracotta theekoppen van Zara Home. Mooi detail: het reliëfje aan de onderkant van het kopje en op het schoteltje. In dezelfde lijn zijn ook bordjes verkrijgbaar.
    Vanaf € 7,99 (zarahome.com).
MT46 horizontale lijn geel Beeld
MT46 Lekker eten Beeld

Vragen aan Emma de Thouars

Receptontwikkelaar en schrijver Emma is geobsedeerd door de Chinese keuken en maakte twee boeken met Aziatische recepten. Nummer drie – Tofu – is net verschenen. Haar obsessie deelt ze gul op haar socials. Betalend lid worden van haar eetclub, clubemma, kan ook.
Tofu, € 23,99 (Nijgh & Van Ditmar). Meer info: emmadethouars.com, clubemma.nl en @emmadethouars

Vanwaar je liefde voor tofu?

“Tofu is voor mij het perfecte blanke canvas waar je alles mee kunt. Als je goede tofu hebt, is de structuur heerlijk romig en bijna custardachtig. Je kunt het knapperig frituren of er een soort gehakt van maken. Stoven in (pittige) saus, koud eten met toppings of door je omelet roeren. Ik zou het elke dag wel kunnen eten!”

Waarom dit boek?

“Omdat gek genoeg niet iedereen zo verliefd is op tofu als ik. Dat komt grotendeels doordat mensen niet weten wat ze ermee moeten. Ik hoop dat ze door mijn recepten en uitleg over verschillende soorten tofu, zien hoe divers tofu is en straks net als ik altijd een blok in huis hebben.”

Wat moeten we als eerste gaan maken?

“Mapo tofu uit de Chinese provincie Szechuan is het gerecht waardoor ik én veel van mijn vrienden verliefd werden op tofu. Dat lijkt me dus een mooi startpunt.”

MT46 horizontale lijn geel Beeld
MT46 Lekker eten Beeld

Ode aan Tel Aviv

Boker Tov is een ode aan de geuren en smaken van Tel Aviv. Dit boek schotelt je Israëlische streetfood voor waar je je vingers bij opeet. Met een hoofdrol voor verse groente, kruiden en zinderende specerijen blíjf je uit dit boek koken.Boker Tov, Tom Sas en Lordi Dardikman, € 29,99 (Lannoo uitgevers).
TIP: De makers hebben vier deli/bar/restaurants met dezelfde naam in Antwerpen, waar al dit lekkers te proeven is. (bokertov.be)

MT46 horizontale lijn geel Beeld
MT46 Lekker eten Beeld
  1. Iedereen aan de azijn
    Kokosazijn wordt gemaakt van het sap uit de kokosbloesem. Dat sap wordt in houten vaten gedaan, waarna het een aantal weken of maanden kan fermenteren. Kokosazijn wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, met name op de Filippijnen en Sri Lanka. Maar het wordt – net als appelazijn - ook steeds populairder als health food. Kokosazijn bevat veel vitaminen en mineralen, houdt de bloedsuikerspiegel laag en vermindert de eetlust. De biologische kokosazijn van Mattisson is puur en ongefilterd en om die reden een beetje troebel.
    Je kunt ermee koken, maar het ook aanlengen met water of vruchtensap. € 7,95 per 500 ml (mattisson.nl).
  2. Alles in potjes
    Thuis afval scheiden is mooi, maar verpakkingen vermijden is beter. Het aantal verpakkingsvrije winkels groeit gestaag, ook supermarkten snuffelen aan het concept. Albert Heijn ging deze zomer van start met verpakkingsvrije schappen in Rotterdam, Amsterdam en Leidschendam waar klanten zeventig soorten ‘droogwaar’ (o.a. rijst, muesli en pasta) uit een silo kunnen tappen in eigen potjes. Eind dit jaar zullen er vijftig winkels bijkomen. Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot timmert intussen aan de weg met wijn in herbruikbare flessen. ah.nl, pieter-pot.nl, zerowasteproject.nl (voor een overzichtskaart met verpakkingsvrije winkels in Nederland).
Beanca de GoedeGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden