Margriet logo
Zo zet je de perfecte cappuccino Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van koffieboon tot schuim: zo maak je de perfecte cappuccino

Begint jouw dag ook pas als je een bak koffie hebt gehad? Snappen we. Sommige mensen geven ‘s ochtends de voorkeur aan een cappuccino. Benieuwd hoe je de perfecte cappuccino zet? We zetten de stappen op een rij.

Voor een goede cappuccino hoef je voortaan niet meer de deur uit.

Gebruik de juiste koffiebonen

Een goede cappuccino begint bij het kiezen van de juiste koffiebonen. Voor een rijke smaak kun je volgens Plusonline het best kiezen voor een donker gebrande boon, zoals espresso roast. Dit zorgt voor de perfecte balans tussen espresso en melk.

Maal de bonen kort van tevoren

Voor een authentieke smaak, moet je de koffiebonen malen vlak voor het zetten van de espresso. Zo blijft de smaak het puurst.

Zet een goede espresso

Je kunt natuurlijk pas een goede cappuccino maken, als je eerst een lekkere espresso hebt gezet. Zorg dat het filter schoon is voordat je de gemalen bonen erin doet. Daarnaast is het belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken met de juiste extractietijd, de tijd waarin het water door de koffie perst. Dit geeft de espresso een mooie cremalaag en een volle smaak.

Melk opschuimen

Gebruik voor de melk het liefst verse volle melk. Deze schuim je op tot maximaal 70 graden, zodat de melk niet verbrandt. Dat geeft namelijk een bittere smaak en dat wil je niet. Schuim de melk op tot je mooi glanzend microschuim hebt, met een fijne textuur.

Cappuccino maken

Nu is het tijd om de melk in de kop met espresso te gieten. Schenk de melk vanaf ongeveer zes centimeter boven het kopje bij de espresso, tot het kopje voor de helft gevuld is. Daarna schenk je de schuimlaag erin, meldt NU.nl. Om te voorkomen dat de espresso al koud is voordat de melk opgeschuimd is, leg je alle ingrediënten van tevoren klaar en doe je de stappen snel na elkaar. Niemand zit tenslotte te wachten op een koude cappuccino. De basis is altijd hetzelfde: een derde espresso, een derde gestoomde melk en een derde melkschuim. Zolang je je aan deze vuistregel houdt, kan het maken van je cappuccino bijna niet misgaan.

Om het af te maken, kun je op de schuimlaag een vleugje cacao- of kaneelpoeder toevoegen. Hiermee geef je de cappuccino nét een andere smaak. Nu is het tijd om achterover te leunen en te genieten van je heerlijke zelfgemaakte cappuccino.

Julie Van der EerdenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden