Van kerststollen tot oliebollen: zó maak je deze feestdagen-lekkernijen gezonder
Tuurlijk, de feestdagen zijn ervoor om heerlijk te eten. Maar wie toch een beetje op de lijn en gezondheid wil letten, kan die kerststol, appelflappen of oliebollen gezond(er) maken.
Hoe? De kunst zit 'm vooral in het vervangen van bepaalde ingrediënten. Maar ook in de manier van bereiden. We hebben een aantal tips en recepten voor je verzameld.
Gezonde(re) oliebollen
Oliebollen zijn over het algemeen een bom van vet en suiker (wat ze stiekem ook zo lekker maakt). Wil je ze iets gezonder maken of kopen, let dan op de volgende punten:
- Gebruik liever olie of vloeibaar frituurvet dan hard frituurvet. Hierin zit veel minder verzadigd vet. Oliebollen halen? Als je het verantwoord frituren-keurmerk spot bij het oliebollenkraampje, betekent dit dat de bakkers vloeibaar vet gebruiken.
- Bereid oliebollen in de oven. Misschien niet zo smeuïg als uit de frituur, wel een stuk minder vet omdat je geen of niet zo veel olie nodig hebt.
- Probeer suikers te vervangen door zoetstoffen. Die bevatten in elk geval minder calorieën. Ook kun je experimenteren met kaneel en honing in plaats van suiker.
- Gebruik volkorenmeel in plaats van witte bloem. Hiermee krijg je meer gezonde vezels binnen. Die zijn goed voor je stoelgang en geven je sneller een vol gevoel, waardoor je je niet overeet. Steeds meer bakkers en sommige oliebollenkramen verkopen zulke volkoren oliebollen.
Probeer deze recepten voor gezonde(re) oliebollen:
- Recept voor volkoren oliebollen met rozijnen en appel
- Recept voor oliebollen van kwark en kokosbloesemsuiker uit de oven
- Recept voor suikerarme oliebollen met abrikozen
Gezonde(re) appelflappen en appelbeignets
Verrassend genoeg zijn appelflappen en appelbeignets nog ongezonder dan oliebollen. Maar ook deze kun je wat gezonder maken:
- Gebruik net als bij oliebollen liever zoetstof dan suiker. Toch ontkom je zeker bij appelflappen en -beignets niet aan suikers; fruitsuiker uit een appel telt ook mee als suiker. Maar hé, suiker is ook niet per se slecht, hè.
- Vervang bladerdeeg door filodeeg. Dit is een stuk minder vet.
Probeer deze recepten voor gezonde(re) appelflappen en appelbeignets:
- Appelflappen van volkoren wraps uit de oven
- Appelflappen van filodeeg met pecannoten
- Appelbeignets met havermoutbeslag
- Appelbeignets van kwark en spelt- en kokosmeel
Gezonde(re) kerststol
In één sneetje stol met spijs zitten 155 calorieën. Ter vergelijking: in één kroket zitten 190 calorieën. En laten we eerlijk zijn, het blijft nooit bij dat ene plakje van het krentenbrood. Het spijs in het midden maakt het ook nog eens extra suikerrijk. Maar suikervrije én koolhydraatarme kerststol is net zo lekker:
- Gebruik liever volkorenmeel, net zoals bij oliebollen. Dan ben je sneller verzadigd bij het kerstontbijt of de kerstbrunch en het komt je stoelgang ten goede.
- Kies of je amandelspijs of banketspijs wilt. Vooropgesteld: geen van beide is echt gezond. Amandelspijs is vetter, doordat er in amandelen van nature veel vet zit. Banketspijs bevat meestal iets meer suiker.
- Maak zelf spijs. Zo kun je de toevoeging van vet en suiker zo laag mogelijk maken. Gebruik bijvoorbeeld naast het fruit dat je voor de spijs gebruikt geen extra suiker of zoetstof.
Probeer deze recepten voor een gezonde(re) kerststol:
- Kerststol van volkorenmeel met cranberry’s, abrikozen, dadels en amandelen
- Koolhydraatarme kerststol van amandel- en kokosmeel met pecannoten
- Amandelspijs met honing en vanille
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Voedingscentrum, MAX Vandaag
Beeld | Getty Images
Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.