PREMIUM
Van Italiaanse paaslekkernij tot hippe gekleurde eitjes
Met zoveel leuks en lekkers ben je uren zoet in de keuken
Recept: waldorfsalade met garnalen
Voor 4 personen
- 5 stengels bleekselderij
- 1 zoetzure appel, bijvoorbeeld granny smith
- 200 g roze garnalen
- 16 witte druiven, pitloos
Voor de dressing
- 3 el mayonaise
- sap van ½ citroen
- 1 el yoghurt
- 1 tl mosterd
- zeezout en peper uit de molen
Verwijder het onderste deel van de stengels bleekselderij en snijd ze in stukjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Halveer de druiven. Meng alles samen met de garnalen in een grote kom. Maak de dressing: roer het citroensap, de yoghurt en de mosterd door de mayonaise. Proef en breng op smaak met peper en zout. Roer de dressing door de salade en laat 30 min. intrekken. Verdeel over bordjes en serveer.
1. Draaien maar
Gezonde bloemkoolrijst of broccolirijst maak je in een handomdraai met deze veggie ricer van Lekue. Je doet de roosjes erin, draait de boven- en onderkant in tegengestelde richting en klaar ben je.
€ 12,95 (bijenkorf.nl).
2. Hippe kip
Lichtgroene en soms zelfs lichtblauwe eieren worden gelegd door de araucana-kip. Dit Zuid-Amerikaanse kipje wordt op kleine schaal gehouden door hobbyboeren, waardoor je de eitjes af en toe ziet op de boerenmarkt of bij verkoop aan huis.
Groenteparadijs
Modderige aardappels, geurende kruiden en friszoete appels: de tuinen in Jacques Hermus’ nieuwe boek zijn stuk voor stuk groenteparadijzen. Wandel met hem mee door volks-, school-, moes- en kloostertuinen door heel Nederland.
Oogsttuinen - Van moestuin tot wijngaard € 34,99 (Nijgh & Van Ditmar).
1. Mooi groen
Het Jolie-servies van PIP Studio was er al in wit en lichtblauw en heeft nu ook een groene lijn. Ook bij Jolie Green zijn de hoofdmotieven palmbomen, tropische vogels en bloemen. Ze zijn terug te vinden op ontbijtbordjes, kommen, mokken, kop-en-schotels en eierdopjes. Om je ontbijt- of brunchservies compleet te maken zijn er ook een botervloot, theepot, cakeschaal, etagère, petitfourbord, gebaksbordjes en espressokopjes. Bovendien kun je Jolie Green perfect combineren met de witte en lichtblauwe lijn en zo je eigen unieke servies samenstellen.
Vanaf € 5,95 (pipstudio.nl).
2. Italiaanse paasduif
De Colomba di Pasqua is de Italiaanse versie van onze paasstol. Dit traditionele paasbrood heeft de luchtige textuur van pannetone, maar wordt verrijkt met sukade en zeste van sinaasappel en versierd met amandelen en suiker. Je hoort het te bakken in een duifvorm (‘colomba’ betekent duif), maar bij ‘gebrek aan’ kun je het ook maken in een ronde springvorm. Italianen eten hun colomba aan het eind van de paaslunch, bij wijze van dessert. Op internet vind je recepten te over die je allemaal waarschuwen dat je er ruim van tevoren aan moet beginnen, omdat dit zoete brood minstens twee keer moet rijzen.
3 vragen aan foodblogger Ellouisa
Elisabeth Scholten is jurist en gaat daarnaast door het leven als foodblogger Ellouisa. Ze blogt over bakken (haar grootste hobby) en koken.
Favoriet: koekjes, koken zonder pakjes en zakjes én de Marokkaanse keuken. Haar nieuwste boek heet 100 heerlijke hapjes (€ 24,99, Fontaine uitgevers).
Meer info: ellouisacooking.nl en @ellouisacooking
Voor wie is je boek bedoeld?
“Voor iedereen die van hartige en zoete hapjes houdt. Of dat nu tijdens de ramadan is, waarin veel moslims hun vasten verbreken met soep en hapjes, een feestje of verjaardag of gewoon thuis, voor jezelf en je gezin.”
Wat is typisch Ellouisa?
“Ik ben vooral van de kleine hapjes die makkelijk te maken zijn. Ik maak graag hartige broodjes en lekkere snacks, maar ook koekjes en cakejes. Dat is typisch Ellouisa. Net als de Marokkaanse touch.”
Vanwaar die touch?
“Ik ben al twintig jaar samen met een Marokkaanse man en zocht ooit naar Marokkaanse recepten om die keuken te leren kennen. Dat groeide uit tot een hobby waar ik nu een groot deel van mijn vrije tijd aan besteed. Ik houd van de kruidige gerechten en zelfgemaakte deegwaren, maar vooral van de koekjes! In 2019 heb ik daar een boek over uitgebracht: 100 luxe koekjes van eigen deeg.”