MT45 M45 Lekker eten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Van Hongaarse goulash tot de nieuwe Ottolenghi

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT45 M45 Lekker eten Beeld

RECEPT

Hongaarse goulash (pörkölt)

  • 700 g goed dooraderde runderlappen, in blokjes
  • peper & zout
  • 1 el bloem
  • 4 el olijfolie
  • 2 grote witte uien, grof gesnipperd
  • 3 rode puntpaprika’s, in stukjes
  • 3 blikjes tomatenpuree
  • 3 tl Hongaarse paprikapoeder (Edelsüss)
  • 1 tl karwijzaad
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes

Bestrooi het vlees met peper, zout en bloem. Verhit de olijfolie in een diepe braadpan en fruit hierin de ui. Voeg de paprika toe en bak even mee. Voeg nu de blokjes vlees in porties toe (niet alles tegelijk) en braad ze rondom bruin. Voeg de tomatenpuree, het paprikapoeder en het karwijzaad toe en bak even mee. Giet de bouillon erbij en voeg de laurierblaadjes toe. Laat het vlees met deksel op de pan op de kleinste pit – eventueel met een warmhoudplaatje – minstens 2 uur stoven. Check af en toe of er genoeg vocht in de pan zit en voeg wat bouillon toe als het vlees te droog wordt. Proef de goulash en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat paprikapoeder.

MT45 horizontale lijn rood Beeld
MT45 M45 Lekker eten Beeld
  1. Water bij de wijn
    Stijlvol setje voor het diner: zeeblauw wijnglas en waterglas met een licht parelmoerglansje.
    € 7,99 en € 5,99 (zarahome.com).
  2. Sterk staaltje
    Voor een extra beetje pit aan tafel gebruik je deze ijsblauwe peper- of zoutmolen. De molen is gemaakt van hout, heeft een rvs binnenwerk en het opschrift ‘Stay Strong!’.
    Pepermolen van Rice, 26 cm lang, € 18,95 (damesvandethee.nl).
MT45 horizontale lijn rood Beeld
MT45 M45 Lekker eten Beeld

Vragen aan Abdelhamid Idrissi

Amsterdammer van het jaar 2021 Abdelhamid Idrissi werd bekend met zijn Stichting Studiezalen waar 1.400 jongeren uit kwetsbare wijken in Amsterdam en Zaandam worden ondersteund op het gebied van schoolwerk, lifecoaching en talentontwik-keling. Vanuit zijn stichting richtte Abdelhamid onlangs de sociale supermarkt FRIS op.
Info: @supermarktfris en studiezalen.com/frissupermarkt

Waarom FRIS?

“In Nederland leven meer dan een half miljoen huishoudens in armoede. Met de sociale supermarkt FRIS richten we ons op armoedeverlichting door het hele gezin in basisbehoeften te voorzien. FRIS is ook een positieve ontmoetingsplek en stimuleert zo sociale cohesie. FRIS biedt bovendien alleen gezonde boodschappen aan.”

Wat is jullie doel?

“Het doel van Stichting Studiezalen is dat ieder kind een goede nachtrust heeft en kansen kan grijpen. FRIS Supermarkt is een onderdeel van die missie: zij zorgt ervoor dat kinderen niet met honger naar school gaan.Door het aanbieden van gratis boodschappen worden de grootste, meest acute financiële zorgen verlicht.”

Hoe kunnen wij bijdragen?

“Door het maken van een donatie via onze website, het verspreiden van deze actie én wij zoeken vrijwilligers die in de winkel actief willen zijn.”

MT45 horizontale lijn rood Beeld
MT45 M45 Lekker eten Beeld

Ottolenghi-twist

In Extra Lekker, het tweede deel in de Ottolenghi Test Kitchen-serie, lees je hoe je alledaagse gerechten een twist kunt geven. Denk aan harissaboter over je gegrilde groenten, tamarin­dedressing over gebakken kurkuma-eieren of koffiemousse met tahin-fudge.
Ottolenghi Test Kitchen, Extra Lekker € 26,99 (Fontaine Uitgevers).

MT45 horizontale lijn rood Beeld
MT45 M45 Lekker eten Beeld
  1. Oekraïens in Nederland
    Voorzichtig duikt het ene na het andere Oekraïense eethuisje op in ons land. In Alkmaar openden Yuliia en Alex een restaurantje om landgenoten aan het werk te helpen. Zelf wonen ze al drie jaar in Alkmaar, het koken doen ze naast hun gewone baan. Hun eethuisje heet Borscht en dat is ook meteen de specialiteit van het huis. In Groningen kookt een groep Oekraïense vrouwen elke avond om met de opbrengst van hun eten landgenoten te helpen. Bij Taverna Igor in Etten-Leur eet je van maandag tot en met donderdag Oekraïens en op vrijdag een viergangenmenu.
    Alkmaar: Stationsstraat 14. Groningen: ukrainefood.nl. Etten-Leur: taverna-igor.nl
  2. Stoofappeltjes
    Granaatappel is niet alleen perfect om als vrolijke confetti over zoete en hartige gerechten te strooien, het is ook een echte smaakmaker. In de Midden-Oosterse keuken wordt granaatappelsiroop of -melasse vaak gebruikt in marinades, dressings en stoofgerechten. Probeer het maar eens in een runderstoof of tajine met lamsvlees. De dikke, wrange siroop die wordt gemaakt door granaatappelsap in te koken, verdiept de smaken van andere ingrediënten. Ook kun je er drankjes en cocktails mee maken. Granaatappelsiroop koop je onder andere bij Turkse en Marokkaanse winkels, bij AH (van Souq), Oil&Vinegar en Dille & Kamille.
Beanca de GoedeGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden