Margriet logo
null Beeld Toos Veraote (portret Evelyne Versluys), Istock.
Beeld Toos Veraote (portret Evelyne Versluys), Istock.

PREMIUM

Van Hollandse rode bietjes tot noodles à la Wagamama

Voor iedereen die houdt van lekker eten én mooie spullen op tafel.

null Beeld

Recept

Vegan knoflookmayo

voor 1 pot

  • 100 ml ongezoete sojamelk
  • 1 el versgeperst citroensap
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 1 tl honing
  • ½ - 1 tl zout
  • 1-2 tl mosterd
  • 1 teen knoflook, uit de knijper
  • 250 ml neutraal smakende olie, bijvoorbeeld maïsolie of koolzaadolie
null Beeld
null Beeld

1 Fleurig

Botervloot La Majorelle van Pip Studio laat kleurige tropische bloemen bloeien op een blauwe ondergrond.
€ 29,95 debijenkorf.nl

2 Smaakmaker

Vinaigrette met onweerstaanbare Italiaanse charme: daarvoor moet je bij Pineut zijn. Zij stopten alle smaakmakers al in een fles, zelf hoef je alleen nog maar olie, azijn en honing toe te voegen.
Pineut vinaigrette Italiaanse kruiden € 8,95. Ook verkrijgbaar met salie en citroen pineut.nl

null Beeld
null Beeld

1 Wisseling van spijs doet eten

De Nationale Week zonder Vlees (7 t/m 13 maart) is na vier succesjaren omgedoopt in Nationale Week zonder Vlees en Zuivel. De initiatiefnemers willen je inspireren tot een meer plantaardig eetpatroon, waarbij je vlees én zuivel afwisselt met plantaardige alternatieven. De gemiddelde Nederlander consumeert namelijk 344 gram zuivel per dag, waarvan 203 gram drinkzuivel (melk, karnemelk, drinkyoghurt), 109 gram eetzuivel (yoghurt, toetjes) en 33 gram kaas. Een week zonder zuivel levert een flinke milieuwinst op én inspireert je tot het uitproberen van andere recepten.
Het Week zonder Vlees-magazine is gratis te downloaden op weekzondervlees.nl

2 Mag het een bietje meer zijn?

Bietjes geven kleur en smaak aan je eten én zitten vol voedingsstoffen. Alle reden om ze vaker te eten, vinden ze bij Love Beets en daarom maken ze het makkelijk(er) voor je met lekkere producten en verrassende recepten. Love Beets, geteeld in de Flevopolder, zijn er in twee varianten. Bietje erbij zijn in stukjes gesneden gemarineerde bietjes (met balsamico of spicy chili) die je zo aan je salade toevoegt of meerolt in je sushi. De kant-en-klare gekookte bietjes (zonder toegevoegde suikers of smaakjes) zijn perfect voor smoothies, soepen, salades, hummus of falafel.
Kijk voor verkoopinfo en recepten op lovebeetseurope.com

null Beeld
null Beeld

Feelgood food

Wagamama your way is het nieuwe kookboek van ’s werelds beroemdste noodlebar. Met maar liefst zeventig Aziatische recepten – van dampende noodle soup tot Japanse pancakes of chicken katsu - wordt het lekker wokken thuis.
Wagamama your way € 20 (Kosmos uitgevers),

null Beeld
null Beeld

Vragen aan

Evelyne Versluys

In het leven van Evelyne Versluys, ook wel bekend als Vegamuze, spelen groenten een hoofdrol. Dat laat ze zien in haar eigen kooktheater in Gent, waar ze workshops en kleinschalige culinaire events organiseert. En in haar boek Gebak met groenten (€ 22,50, uitgeverij Sterck & De Vreese), over de wondere wereld van zoet gebak en desserts met groenten.
Info: vegamuze.be en @vegamuze op Instagram.

Waarom moest dit boek er komen?

“Met mijn cateringbedrijf Vegamuze zet ik groenten in de spotlights en dus vond ik het leuk om dit door te trekken naar gebak. Ik wil mensen laten proeven dat taart meer kan zijn dan een mierzoete guilty pleasure.”

Waar verras je ons mee?

“Vroeger vond ik vegan gebak vaak wat droog. Ik wist dat dat beter kon en ik begon te experimenteren met verschillende groenten. Ik merkte dat ik een supersmeuïge cake kreeg als ik er witlof in verwerkte. En je proeft de smaak ervan helemaal niet! Hetzelfde effect krijg je met andere slasoorten of paksoi.”

Wat moeten we als eerste gaan maken?

“Popcorn cookies met mais of nutella brownies met champignons zijn echte publiekslievelingen. Of leef je uit op mijn gewaagdere favorieten: de biscotti met broccoli of de Schwarzwalder taart met rode biet.”

Beanca de GoedeToos Veraote (portret Evelyne Versluys), Istock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden