null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Van heerlijke groentetaart tot zoete zomerkoninkjes

Het is de tijd van buiten genieten van (zelfgemaakte) fijnste hapjes, drankjes en ijsjes.

null Beeld

Recept: groentespiraaltaart

  • 1 rol deeg voor hartige taart

Voor de vulling

  • 200 g kruidenroomkaas
  • 2 eidooiers
  • 1 niet te dikke groene courgette
  • 600 g regenboogwortelmix
  • 1 bakje verse groene pesto (90 g)
  • peper, zout

Extra nodig: springvorm van 20 cm doorsnede, boter om in te vetten

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de springvorm in, bekleed met het deeg en snijd overtollig deeg langs de rand netjes weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Meng de roomkaas met de eidooiers en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over de bodem van de taart. Schrap de wortels. Schaaf nu de courgettes en de wortels in dunne plakken met een mandoline of een kaasschaaf. Druk de plakken voorzichtig op hun zijkant in de roomkaas-crème. Werk van de rand naar het midden toe en wissel de kleuren af zodat er een soort bloem ontstaat. Maak de pesto wat vloeibaarder met water of olie en lepel erover. Bak de taart in 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

null Beeld
null Beeld

1. Lepeltje-lepeltje

Perfect voor je latte en iced coffee, maar in een mooie sorbet misstaan deze lange gouden lepels ook niet.
€ 17,90 per set van 3 (ricebyrice.com).

2. Kleurrijk setje

Maak er een feest van op tafel met deze kleurige kommen van Pols Potten. Ze zijn gemaakt van geglazuurd keramiek. De patronen zijn handgeschilderd.
€ 53,50 per set van 4 (bijenkorf.nl).

null Beeld
null Beeld

VRAGEN AAN

Jan Robben teelde de lekkerste aardbeien van Nederland, richtte zijn eigen Aardbeienacademie op en tegenwoordig vliegt hij de wereld rond om aardbeientelers te adviseren. We vroegen Aardbeienprofessor Jan Robben naar zijn beste tips.
Meer info: aardbeienacademie.nl en @janrobben op Facebook en Twitter.

Wanneer scoor je de lekkerste aardbeien?

“Als er veel licht is en een gematigde temperatuur. In periodes met een daglengte van minimaal veertien uur is er doorgaans de beste smaak. In de buitenlucht is dat van eind april tot eind augustus. Warme dagen met frisse nachten leveren de lekkerste aardbeien op.”

Waar kopen we die?

“Veel aardbeientelers hebben een verkoopautomaat aan de weg of een boerderijwinkel. Groentespeciaalzaken hebben ook vaak lekkere aardbeien. En bij de supermarkten zie ik ook positieve ontwikkelingen. Bij Jumbo staat bijvoorbeeld de rasnaam op het doosje vermeld. Als je zo’n doosje koopt en de aardbeien smaken goed, weet je waar je op moet letten.

En wat maken we ermee?

“Meestal eet ik ze direct van de plant. Mijn favoriete rassen zijn Favori, Flair, Sonsation, Sonata en Magnun. Maar een Eton Mess met aardbeien is ook heerlijk.”

null Beeld
null Beeld

Kleur op de tafel

Sharon de Miranda – tv-kok bij BinnensteBuiten – combineert de Nederlandse, Surinaamse, Antilliaanse en Indische keuken in haar recepten. En die zijn gemaakt voor feestjes, etentjes en zondagen: de momenten dat je lekker de tijd neemt om met elkaar te koken en eten.
Colorful Food, koken met de seizoenen € 29,90 (uitgeverij Terra).

null Beeld
null Beeld

1. Chique buffet

Burrata is het chique zusje van de buffelmozzarella. Deze specialiteit uit het Italiaanse Puglia wordt gemaakt van mozzarella die is gevuld met room en wrongel. Door die room is hij heerlijk zacht van smaak en maak je er met een paar simpele ingrediënten een topgerecht van. Burrata wordt ook gemaakt door Nederlandse kaasmakers. Bij buffelboerderij Arns in Zevenaar, Buffalo Farm Twente in Denekamp en de Stoerderij in Son en Breugel houden ze waterbuffels en maken ze heerlijke kaasjes van hun melk.
Kijk op buffelboerderijzevvenaar.nl, buffalofarmtwente.nl, destoerderij.nl en dekaasboetiek.com

2. Géén appelsap

Hoewel je cider misschien associeert met een fijn Frans terrasje, wordt het met name gedronken in het Verenigd Koninkrijk. Daar drinken ze er jaarlijks zo’n 600 miljoen liter van. Cider wordt gemaakt van gefermenteerde appels en is iets lichter en fruitiger dan wijn. Toch smaakt een goede cider beslist niet naar appelsap. Het gistingsproces zorgt ervoor dat het wat frisser en zuurder is, waardoor het perfect combineert met varkensvlees, pittige (geiten)kaasjes, mosselen en taart. Bij hetciderhuis.nl vind je met name Engelse ciders. Bij cidercider.nl vind je ciders uit Nederland, Letland, Spanje, Amerika en Duitsland.

Beanca de Goederedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden