PREMIUM
Van frisse versnaperingen tot eerlijk boodschappen doen
De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.
RECEPT
Aardbeien-yoghurtijs met munt
Voor 4 personen
- 300 g lekkere aardbeien, bijvoorbeeld Inspire of Lambada
- 225 g Griekse yoghurt
- 75 ml slagroom
- suiker naar smaak (5-6 el)
- rasp van ½ onbespoten citroen
- 1 el fijngehakte munt
- Extra nodig ijsmachine, ruim van tevoren in de vriezer gezet
1. Roze wolk
HK Living staat bekend om z’n serviezen met seventieskleuren. Een frisse variant daarop zijn deze roze gewolkte kommetjes met een gouden randje. In deze serie zijn er ook ontbijtbordjes gemaakt.
€ 5,95 per stuk (bijenkorf.nl).
2. Voor droge zomerdrankjes
Ceder’s Pink Rosé alcoholvrije gin wordt gemaakt met natuurlijke plantaardige ingrediënten, zoals jeneverbes, roos en hibiscus en is de perfecte basis voor zomerse mocktails. Mix ’m klassiek met tonic en ijs en garneer met verse frambozen en munt.
Vanaf € 19,95, verkrijgbaar bij o.a. Gall & Gall en online slijterijen. Info: cederdrinks.com
Vragen aan
Johanna van Langen
Samen met partner in science en life Maxime Delhorme begon Johanna van Langen voor haar gezondheid plantaardig te eten. Ze ontdekte dat vegetarisch en veganistisch eten op nog veel meer vlakken een positieve impact heeft. Om dat precies duidelijk te maken ontwikkelden ze de gratis app Livvie.
Info: livvie.world en @livvieapp
Hoe kwamen jullie op het idee?
“Steeds meer mensen gaan bewuster eten vanwege dierenwelzijn, de planeet of hun gezondheid. Maar hoe groot hun bijdrage is, weten ze vaak niet. Nadat we ons hierin verdiepten, stonden we versteld van de cijfers. Voor ons was dit dé motivatie om plantaardig te blijven eten én anderen te inspireren.”
Wat is jullie doel?
“We willen laten zien dat je met kleine veranderingen in je dieet veel dierenlevens kunt redden en een grote bijdrage kunt leveren aan het milieu. Dus óók als je niet altijd vegetarisch of veganistisch eet. We hopen mensen zo te motiveren om minder dierlijke producten te eten.”
Wat kan ik met Livvie?
“Bijhouden op welke dagen je geen vlees, vis, zuivel of eieren hebt gegeten en of je altijd of af en toe vegetarisch of veganistisch eet. De app laat zien wat je positieve impact is op 21 onderwerpen, zoals dierenlevens, stikstofuitstoot en cholesterol.”
Zoete zaligheden
Denk je aan Francis Kuijk, dan denk je meteen aan de Indische keuken én aan Heel Holland bakt. In Manis verenigt ze die twee. Dit verrassende bakboek vol Indische taarten, cakes, koekjes en desserts heeft een echte Francis-twist.
Manis € 25,95 (Good Cook).
-
Laatste ronde
Tot de langste dag van het jaar (21 juni) wordt rabarber geoogst. Daarna worden de sappige rabarberstelen minder lekker, omdat het oxaalzuur in de plant enorm toeneemt. Je hebt dus nog éven de kans om te genieten van deze heerlijke voorjaarsgroente (jawel, rabarber is een groente, ook al eten wij ’m altijd zoet). De allersimpelste rabarbertaart maak je door stukjes rabarber (500 g) even te smoren in een klein laagje water met sinaasappelsap en 2 el suiker. Maak intussen een cakebeslag, schep dat in een ingevette springvorm, lepel de rabarber bovenop en bak in circa 45 min. gaar op 180 0C. -
Eerlijke boodschappen
Oxfam Novib publiceert elk jaar een lijst waarop te zien is hoe supermarkten scoren op het gebied van mensenrechten, fair trade en gendergelijkheid in hun productieketens. Lidl en Aldi prijken bovenaan en worden pas op ruime afstand gevolgd door Jumbo en Albert Heijn. Toen Oxfam Novib in 2018 begon met de lijst scoorden alle Nederlandse supermarkten een dikke onvoldoende. Dat is nu voor het eerst níét het geval, maar voor alle supermarkten geldt dat ze veel meer moeten doen om uitbuiting van arbeiders, kleine boeren en vrouwen tegen te gaan.
Kijk voor meer informatie op oxfamnovib.nl/uitbuiting-in-onze-boodschappen