null Beeld istock.
Beeld istock.

PREMIUM

Van frisse salades tot zelfgemaakte lik-ijsjes

Het is de tijd van de zonovergoten lange dagen, van lekker buiten eten en genieten van groenten uit eigen tuin.

null Beeld

Recept: Salade van wortellinten, sinaasappel, feta en olijven

Voor 4 personen

  • 4 winterpenen, dun geschild
  • 2 sinaasappels
  • 1 oranje paprika, zaadlijsten verwijderd, in reepjes
  • 1 oranje peper, fijngehakt
  • 150 g zwarte olijven, zonder pit
  • blaadjes van 4 takjes munt, in dunne reepjes + extra om te garneren
  • 100 g feta, verkruimeld voor de dressing
  • sap van 1 citroen
  • 1 el honing
  • 1 tl fijngehakte verse gember
  • versgemalen peper, zout

Schil de wortels met een dunschiller in dunne linten en leg ze in een kom ijskoud water. Schil de sinaasappels en snijd ze in dunne plakken. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Dep de wortellinten droog. Schep om met de dressing en laat ± 15 min. staan. Schep de sinaasappel, paprika, peper, olijven en munt erdoor. Breng op smaak met peper en zout, bestrooi met de feta en de extra munt.

MT18 Horizontale lijn Beeld
null Beeld

1. Broodje gezond

Bij de spreads van La Vida Vegan is aan alles gedacht: ze zijn 100% vegan, biologisch, palmolievrij, gluten- en lactosevrij én Fairtrade gecertificeerd. Verkrijgbaar in de smaken hazelnoot, chocolade, witte kokos, puur en amandel.Vanaf € 3,39, o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza, Marqt en Gezond en Wel. Meer info: brinkers.com

2. Daar zit pit in

Een lekkere lowbudgetpesto maak je met geroosterde pompoenpitten en rucola. Week 50 g pompoenpitten 2 uur in water, giet af en pureer met 125 ml olijfolie, geraspte Parmezaanse kaas, 1 teen knoflook, 50 g rucola, 1 tl citroensap en zout en peper naar smaak.

null Beeld

Lokaal en vitaal

Kyra de Vreeze is pionier op het gebied van plantaardig eten en weet als natuur-geneeskundige alles over gezonde, goede voeding. In haar nieuwe boek Homegrown. leert ze je hoe je kookt met lokale, zelfgeteelde seizoensproducten.
Homegrown. 60 recepten voor lokaal, vitaal en zelfvoorzienend leven € 22,50 (Kosmos uitgevers).

MT18 Horizontale lijn Beeld
null Beeld

1 Lekker likken

Icecream sandwiches zijn een origineel dessert bij een etentje. De perfecte truc om ze strak en netjes te maken: koop ijsbekers in verschillende smaken en American cookies die ongeveer dezelfde doorsnede hebben als de bekers.

Stap 1: leg de koekjes even in de oven, zodat ze een beetje warm worden.

Stap 2: houd een broodmes onder de warme kraan en snijd vervolgens de bekers met stevig bevroren ijs (met karton en al) in plakken.

Stap 3: leg elke plak ijs tussen twee warme cookies.

Stap 4: doordat het ijs nu zachter wordt, kun je gemakkelijk het kartonnen randje verwijderen.

2. Opgeruimde collectie

De voorjaarscollectie van Mepal grossiert in serviezen, handige keukenhulpjes en meeneemproducten die het leven een stuk overzichtelijker maken. Of je nou op zoek bent naar voorraadbussen voor het bewaren van pasta en rijst, bewaardozen die in de vriezer, de koelkast, de magnetron en de vaatwasser kunnen en ook mooi genoeg zijn om op tafel te zetten of handige kommen en rechthoekige schalen met deksel die je in of op elkaar kunt stapelen. Ze zijn er in allerlei maten in mooie pasteltinten én volledig transparant.
Kijk voor meer info op mepal.com

MT18 Horizontale lijn Beeld
null Beeld

VRAGEN AAN

Esther van der Oever & Iris van Beers

Samen met Iris van Beers (rechts) startte Esther van der Oever (links) Mixblik, een optimistische, eigenwijze sociale onderneming. Het tweejarige werk-leertraject van Mixblik biedt een veilige werkplek aan vrouwen met een migratieachtergrond, die zo hier hun talenten kunnen laten floreren.
Info: mixblik.nl en @mixblik

Wat doet Mixblik?

“We zijn er voor vrouwen met een migratieachtergrond en een afstand tot de arbeidsmarkt. Door omstandigheden hebben zij nauwelijks kans gehad op onderwijs. Wij gingen op zoek naar een manier waarop ze veel kunnen leren, terwijl ze iets doen waar ze goed in zijn. Gerechten koken combineren we met Nederlandse les, rekenen en administratie.”

Hoe duurzaam zijn jullie?

“Wij verwerken zo veel mogelijk regionale biologisch geproduceerde groenten tot lekkers in blik, wat een duurzaam verpakkingsmateriaal is. Blik is bovendien houdbaar buiten de koeling. Hierdoor kun je met seizoensgroenten werken en die lang houdbaar maken zonder extra toevoegingen.”

Wat kunnen we proeven?

“Silsi (pittige Eritrese ui- en tomatensaus), linzenstoof, mama ganoush en hummus. Alle recepten zijn authentiek van de vrouwen zelf.”

Beanca de Goedeistock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden