MT42 Lekker eten Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Van een herfstige plaattaart tot een lekker en lokaal kookboek

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT42 Lekker eten Beeld

RECEPT:

Plaattaart met geitenkaas en bietjes

  • 2 rollen bladerdeeg
  • 100 g kruidenroomkaas
  • 50 g crème fraîche
  • 2 pakjes voorgekookte minibietjes (500 g)
  • peper & zout
  • 150 g zachte geitenkaas
  • 4 el pijnboompitten
  • blaadjes van 1 bosje tijm
  • 1 el balsamicosiroop
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl vloeibare honing

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Rol het deeg uit. Leg de eerste lap met bakpapier op een bakplaat en bestrijk met losgeklopt ei. Leg de tweede lap erop, druk zachtjes aan en kerf de rand (circa 1 cm) voorzichtig in met een mesje. Roer de kruidenroomkaas en crème fraîche goed door elkaar en bestrijk het deeg ermee. Snijd de bietjes in partjes en verdeel over het binnenste deel van de plaattaart. Roos­ter de pijnboompitten in een droge koekenpan. Bestrooi de taart met de pijnboompitten en tijm. Roer de olie en honing door de balsamicosiroop en druppel over de taart. Bak de taart in circa 20-25 min. goudbruin en gaar.

MT42 M42 horizontale lijn licht roze Beeld
MT42 Lekker eten Beeld
  1. Nieuwe oogst
    Ga je je voorraadkast vullen met zelfgemaakt jam, compote en chutney? Bij Sostrene Grene hebben ze daar alles voor in huis; van mooie potjes tot etiketjes.
    Etiketten en stickers € 2,98 per set (sostrenegrene.com).
  2. Water bij de wijn
    Het nieuwe Nederlandse wijnlabel The Good Wine doet zijn naam eer aan: per verkochte fles wijn (die biologisch en vegan is) wordt 750 liter schoon drinkwater gedoneerd aan gemeenschappen in Afrika.
    Op thegoodwine.nl lees je meer over het hoe en waarom.
MT42 M42 horizontale lijn licht roze Beeld
MT42 Lekker eten Beeld

Vragen aan Menno Uringa

Na honderden liters jam te hebben gemaakt, geniet Menno Uringa nog steeds van het spelen met smaken. Samen met Loes van Loenen maakte hij van zijn hobby zijn werk. Het resultaat daarvan proef je via Sjamaanjam, dat zich richt op bijzondere smaakcombinaties in jam en ijs.
Info: sjamaanjam.nl en @smaaksjamaan. Jam is los te koop en per abonnement.

Hoe kom je tot magische smaakcombinaties?

“Ik houd smaken in mijn beleving naast elkaar en als dat een lekker gevoel geeft, is dat het teken dat het goed zit. Soms droom ik over smaken en sommige smaken meldden zich als ik iets aan het eten was.”

Waarom heet je bedrijf Sjamaanjam?

“Omdat ik een sjamaan ben. Samen met de spirits maak ik jam en ijs waar kracht, passie, tederheid, schoonheid en meer positieve energieën aan verbonden zijn. Met als doel om mensen te laten genieten. Dat ontspant, waardoor mensen zich meer openstellen.”

Waarom gebruik je biologische of biodynamische ingrediënten?

“Die zijn energetisch sterker dan gangbare producten. Biologische en biodynamische gewassen hebben zich meer ontwikkeld vanuit hun kracht en zijn dus sterker dan gewassen die groot zijn geworden met allerlei hulpmiddelen zoals kunstmest.”

MT42 M42 horizontale lijn licht roze Beeld
MT42 Lekker eten Beeld

Lekker en lokaal

Tv-kok Sharon de Miranda (van BinnensteBuiten) gaat in haar nieuwe kookboek de boer op en kookt met lokale ingrediënten. Dat levert verrassende gerechten op van alles wat hier wordt geteeld.
Sharon gaat lokaal € 34,99 (uitgeverij Terra).

MT42 M42 horizontale lijn licht roze Beeld
MT42 Lekker eten Beeld
  1. Betere burgers
    Filmpjesplatform TikTok blijft leuk om culi-trends te spotten. Populair op dit moment is de Fried Oyster Mushroom Burger: een ‘hamburger’ met gefrituurde oesterzwam. Volgens fans heeft-ie de bite van echte kip. Het idee is simpel: je haalt mooie, grote oesterzwammen door een beslag waar je je lievelingsspecerijen door hebt geroerd (peper, zout en bijvoorbeeld knoflook- en uipoeder) en frituurt ze vervolgens in hete olie. Even laten uitlekken, op een broodje leggen, aankleden met saus, zuur en groente en klaar ben je. Heb je niet zo’n zin om ze zelf te maken?
    Bij beefygreen.com koop je kant-en-klare oesterzwamburgers.
  2. Warm najaar
    Japan ontmoet India in de nieuwe Flower Collection van PIP studio. Voor deze aardbeiroze en bordeauxrode servieslijn werden Indiase bloem- en boogmotieven gecombineerd met de bekende Japanse Seigaha-golfpatroontjes (uitwaaierende cirkeltjes), waarbij sommige items nog een gouden randje kregen. Het resultaat is een sfeervolle najaarscollectie die bestaat uit aardewerk (borden, kommen, schalen, thee- en ontbijtservies) en keuken-textiel (tafelkleden, servetten, schorten en ovenwanten).
    De collectie wordt gecompleteerd met donkerblauw glaswerk en voor het najaar zijn er ovenschalen en bakvormen aan toegevoegd.
Beanca de GoedeRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden