null Beeld Dana van Leeuwen (portret), Getty Images.
Beeld Dana van Leeuwen (portret), Getty Images.

PREMIUM

Van een chic servetje tot hét vegan kookboek

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

null Beeld

RECEPT

Griekse tomatensalade

  • 300 g rijpe vleestomaten
  • 200 g cherrytomaatjes
  • 500 g watermeloen
  • ½ stevige biologische komkommer
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • blaadjes van 1 bosje basilicum, ca. 30 g
  • 100 g witte kaas of feta, verkruimeld

Voor de dressing

  • 50 ml lekkere olijfolie
  • sap van ½ citroen
  • 1 tl oregano
  • versgemalen peper en zout

Snijd de vleestomaten in blokjes. Halveer de cherrytomaatjes. Verwijder de schil van de watermeloen en snijd in blokjes. Verwijder zo veel mogelijk pitjes. Halveer de komkommer in de lengte en snijd beide helften in dunne plakjes. Meng alle ingrediënten op een groot bord. Snijd het basilicum in reepjes en strooi over de salade. Meng alle ingrediënten voor de dressing en giet over de salade. Zet de salade een halfuurtje in de koelkast (gekoeld is hij op z’n lekkerst) en serveer met getoast zuurdesembrood en olijfolie.

null Beeld
null Beeld

1. Clair-obscur

Ann Demeulemeester ­ontwierp voor Serax een prachtig servies in rood, wit en zwarte tinten. Alle items zijn handgeschilderd en spelen met cirkels van licht en schaduw.
Vanaf € 13 (bord) (serax.com).

2. Chic servetje

Een cocktail napkin zet je onder je drankje, maar komt ook van pas als je borrelhappen serveert. Deze zalmroze exemplaren laten meteen zien waar ze voor zijn bedoeld.
&klevering cocktailservetten,€ 3,75 per 20 stuks (keckenlisa.nl).

null Beeld
null Beeld

VRAGEN AAN

Lenna Omrani

Lenna Omrani, vegan expert, ex-topsporter én kookboekschrijver laat in haar nieuwste boek Every day vegan budget friendly zien dat vegan eten ook makkelijk te maken én ­betaalbaar kan zijn.
€ 24,99 (Kosmos Uitgevers). Meer info: lennaomrani.com

Waarom dit boek?

“Via social media krijg ik vragen van mensen die denken dat plantaardig eten ingewikkeld en duur is. Met mijn boek wil ik het tegendeel bewijzen. Ik houd daarin een maximum van € 3,50 per portie per persoon aan.”

Wat verraste je tijdens het schrijven?

“De grootste verrassing was dat ik nauwelijks boven de € 3 per portie uitkwam. Ik heb bepaalde ingrediënten in meerdere ­gerechten en op verschillende manieren gebruikt. Zo hoef je niets weg te gooien en zit je niet met geopende verpakkingen waar je je geen raad mee weet.”

Wat is je beste budgettip?

“Kook vaker met peulvruchten en koop ze in bulk in. Zo kun je altijd terugvallen op een gezonde en vezelrijke eiwitbron die je op verschillende manieren kunt inzetten. Gebruik ze in curry’s, soepen, salades en spreads, maar ook als broodbeleg of snack. Ze zijn lekker, goedkoop, veelzijdig en supervoedzaam.”

null Beeld
null Beeld

Vleesch noch visch

De Vegan Slager is hét kookboek om plantaardige vlees- of visvervangers te maken van verse ingrediënten. van borrelplank ‘charcuterie’ en vispastei tot gevulde kalkoen.
De vegan slager door Zacchary Bird € 32,50 (Good Cook).

null Beeld
null Beeld
  1. Tipsy meloen
    Watermeloen neemt moeiteloos andere smaakmakers op. Denk maar aan de klassieker die bekend is onder de naam ‘dronken watermeloen’. Snijd een gat in de meloen, zet er een geopende fles wodka (op z’n kop) in en zet ’m 24 uur weg op een koele, ­donkere plek. Een variant hierop maak je door de meloen uit te lepelen met een meloenbolletjestang. Leg de bolletjes in een glaasje en overgiet ze met je favoriete drankje. Puerto de Indias heeft een aardbeiengin die heerlijk smaakt met meloen. Toefje munt of citroenmelisse erbij en je hebt een superlekker dessert.
    Puerto de Indias strawberry gin vanaf € 17,95 (slijterijen).
  2. Duurzaam visje
    Het schap met vleesvervangers ligt inmiddels vol met burgers, balletjes, stukjes en reepjes, maar in het vega visschap is het aanbod karig. Reden daarvoor is waarschijnlijk dat de smaak en structuur van vis lastig te vangen zijn in een plantaardige variant. Vivera komt met een nieuwe plantaardige zalmfilet behoorlijk in de buurt van ‘het echte werk’: de structuur van de filet is mooi mals, de smaak licht vissig en ze zijn multi-inzetbaar. Omdat ze ‘rauw’ niet heel stevig zijn, kun je de filetjes het best eerst bakken of grillen en pas daarna in stukjes snijden.
    Vivera plantaardige zalmfilet, € 3,75 per 2 stuks (supermarkten).
Beanca de Goede.Dana van Leeuwen (portret), Getty Images.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden