Drambuie Beeld Drambuie
Beeld Drambuie

Van déze drie recepten krijg je het lekker warm deze winter

Het belooft een koude winter te worden. Maar zolang we onszelf goed verzorgen en opwarmen met lekker eten, is dat helemaal niet zo erg. Dus, duik snel de keuken in met deze heerlijke recepten.

Margriet samen met Drambuie

We hebben drie overheerlijke recepten verzameld die je in de wintermaanden lekker warm houden. Extra leuk om te delen met je gasten tijdens een diner of om knus onder een dekentje op te peuzelen!

Toffee appel, peer en Drambuie crumble

Het perfecte dessert voor dit najaar: crumble met herfstfruit, toffee, kaneel, Drambuie en een kruimellaag. Lekker met een bolletje vanille-ijs en een toef slagroom. 35 minuten bereidingstijd, de oven doet de rest.

Bereidingstijd: 35 minuten
Baktijd: 20 minuten
Ingrediënten voor 6 personen

Voor de vulling

  • 4 grote appels, geschild en in stukjes
  • 4 peren, geschild en in stukjes
  • 4 ontpitte Medjoul dadels, in stukjes gesneden
  • 125 gram ongezouten boter + extra voor invetten
  • 125 donkerbruine basterdsuiker
  • 1 sinaasappel, de schil en het sap
  • 2 theelepels Drambuie

Voor de topping

  • 100 gram ongezouten boter, gekoeld en in blokjes
  • 100 gram meel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 100 gram havermout
  • 3 theelepels lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels honing

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de appels en peren in hapklare stukjes. Doe dit samen met de dadels, boter, suiker, sinaasappelsap en rasp in een pan. Verwarm het gedurende 10-15 minuten op laag vuur tot het fruit zacht begint te worden. Roer er vervolgens de Drambuie door. Zet even opzij.
  3. Wrijf in een kom met je vingertoppen de gekoelde boter en de bloem door elkaar tot het op broodkruim lijkt. Voeg de kruiden, haver en suiker toe. Schenk de honing erover en gebruik een botermes om alles te mengen tot het klontjes begint te vormen.
  4. Verdeel het fruitmengsel over 6 verschillende (glazen) schaaltjes en strooi het kruidenmengsel erover.
  5. Bak in de oven gedurende 20 minuten tot ze goudbruin en bubbelend zijn.

Krijg je het al lekker warm vanbinnen? Dan moet je déze twee recepten ook eens proberen:

Drambuie Beeld Drambuie
Beeld Drambuie
Drambuie Beeld Drambuie
Beeld Drambuie

Drambuie

Drambuie is een whiskylikeur. Een blend van gerijpte Schotse whisky, specerijen, kruiden en heidehoning. De oorsprong ervan kan worden herleid tot een geheim recept dat in de 18e eeuw voor Bonnie Prince Charlie is gemaakt door zijn koninklijke apotheker. De naam Drambuie is afgeleid van het Schots-Gaelisch ‘An Dram Buidheach’ en betekent ‘De drank die voldoet’. Perfect om te gebruiken in cocktails of in desserts door kruidige smaak. In Nederland kun je een fles Drambuie zowel in de horeca krijgen als bij de meeste slijters, waaronder Gall & Gall en online bij Drankdozijn.nl.

Logo Drambuie Beeld Logo Drambuie
Beeld Logo Drambuie

Geen 18, geen alcohol

Commerciële redactieDrambuie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden