Margriet logo
null Beeld

Van de vloer eten: waar komt de vijfsecondenregel eigenlijk vandaan?

Als je in de keuken staat, kan het weleens gebeuren dat je iets op de vloer laat vallen. Volgens de vijfsecondenregel kun je het nog snel pakken, want in zo'n korte tijd kunnen bacteriën niet toeslaan. Maar, klopt dat eigenlijk wel?

En waar komt deze regel vandaan?

De vijfsecondenregel

Julia Child is de bekendste Amerikaanse tv-kok van de jaren '60. Ze presenteerde de kookshow The French Chef. Tijdens één van haar kookshows liet Julia een aardappelpannenkoek op de grond vallen, waarna ze deze vlug oppakte en weer in de pan legde. Ze vertelde aan al haar kijkers dat wanneer je iets op de grond laat vallen en het snel weer oppakt, je het gewoon weer kunt gebruiken. Niemand zou het tenslotte gezien hebben of er later iets van merken. Zo is de vijfsecondenregel geboren.

Onderzoek

Maar hoe serieus kunnen we deze regel nemen? Wetenschapper Paul Dawson besloot te onderzoeken of er inderdaad minder bacteriën op voedsel zouden zitten als het maar vijf seconden op de grond ligt. Voor het onderzoek plaatste hij salmonellabacteriën op verschillende soorten ondergronden. Hij wachtte vijf minuten en toen legde hij een stuk brood of plakje worst op de grond en liet het voor vijf, dertig of zestig seconden liggen. Vervolgens herhaalde hij dit en liet het 2, 4 en 24 uur liggen. Zo kon hij de bacteriën meten.

Conclusie

Wat bleek vervolgens uit het onderzoek? Het aantal bacteriën op elk stuk eten was evenveel. Het maakte dus helemaal niets uit of het nou vijf seconden of twee uur op de grond lag. De vijfsecondenregel kun je dus heel ruim nemen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Oppervlak

Maar ook het oppervlak waar het op valt maakt nog verschil. Je kunt pas echt met een gerust hart eten als je etenswaar zoals komkommer of brood op een droog oppervlak hebt laten vallen. Zo kun je komkommer beter op het tapijt laten vallen dan op een natte ondergrond. Op een droog oppervlak bevinden zich minder bacteriën dan op een natte ondergrond.

Bron | Favorflav.com

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden