MT44 M44 Lekker eten Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Van de lekkerste borrelhappen tot alcoholvrije gin

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

RECEPT:

Zuurdesemtoast met cantharellen

Voor 4 personen

  • 4 dikke sneden zuurdesembrood
  • 2 el olijfolie
  • 250 g cantharellen
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 1 el bladpeterselie, fijngehakt
  • 50 g roomkaas met bieslook

Rooster het zuurdesembrood in de oven of de broodrooster. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd grote exemplaren in stukjes. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en fruit het knoflook. Zet het vuur laag, voeg de padden-stoelen toe en bak ze in 5-10 min. goudbruin en gaar. Bestrooi op het laatst met tijm en peterselie. Besmeer de zuurdesemtoast met de roomkaas en beleg met de paddenstoelen.

MT44 M44 horizontale lijn groen Beeld
MT44 M44 Lekker eten Beeld
  1. Pretty in pink
    Met de Tasty knoflookpers in terracotta pink knijp je je teentjes makkelijk en stijlvol. Het rvs zeefje is uitneembaar, waardoor je ’m makkelijk schoonmaakt.
    € 11,25 (brabantia.com).
  2. Superchill
    Het Belgische gin-label Sir Chill maakte onlangs een alcoholvrije variant op haar bekende gin. Een vleugje vanille, mandarijn, amandel en extract van de tabaksplant zorgen voor een identieke smaakervaring.
    Sir Chill 0,0, € 20,55 (amavine.nl, webshop voor alcoholvrije dranken).
MT44 M44 horizontale lijn groen Beeld
MT44 M44 Lekker eten Beeld

Vragen aan Henk Zuidema

Acht jaar geleden maakte Henk Zuidema een resolute carrièreswitch: van de assurantiën naar de bonenteelt. Er was een burn-out voor nodig om terecht te komen waar hij hoort: bij de boon. Hij startte Waldfarming en teelt en verkoopt nu naast alle bekende bonen ook vergeten historische rassen.
Info: waldfarming.nl

Wat zijn vergeten bonen?

“Wereldwijd zijn er zo’n vierduizend soorten. In Nederland had je vijftig soorten verse en vijftig soorten gedroogde bonen. Elke streek had zijn eigen boon: Friesland had de Reade Krobbe, Noord-Holland de Citroenboon, Wieringerboon en Krombek. Wij zetten deze mooie bonen weer op de kaart en op tafel.”

Zijn bonen niet een beetje saai?

“Nee! Elke boon heeft zijn eigen karakter: stevig of juist zacht. En eigen kleur: de Wieringerboon blijft mooi bruin-wit en de Soldatenboon heeft een patroon dat op een soldaatje lijkt. Bonen hebben een hoge voedingswaarde en bevatten zo’n 21 procent eiwitten. Ze zijn perfect als vleesvervangers. Ze halen stikstof uit de lucht en brengen die weer in de grond, zodat planten weer groeien. Heel duurzaam.”

Wat maken we ermee?

“Van stoofschotel tot salade-vulling. Van gepofte tuinbonen tot zoetzure bonen. En ook pasta en tofu.”

MT44 M44 horizontale lijn groen Beeld
MT44 M44 Lekker eten Beeld

Hier schijnt de zon

Café Mazahar laat de zon op je bord schijnen. Merijn Tol verzamelde de mooiste verhalen en recepten uit de hele Méditerranée – van Palermo tot Beiroet – en laat je genieten van authentieke en moderne gerechten die zinderen van smaak.
Café Mazahar, Modern Mediterraan Comfortfood € 34,99 (Nijgh Culinair).

MT44 M44 horizontale lijn groen Beeld
MT44 M44 Lekker eten Beeld
  1. Het is weer borreltijd
    Wie inspiratie zoekt voor fijne borrelhappen is bij Susan Aretz aan het goede adres. Eerder verschenen van haar hand al Borreltijd en Wereldwijd borreltijd. In haar nieuwste boek Altijd borreltijd (€ 24,99, Fontaine Uitgevers) schotelt Susan je de lekkerste borrelhappen voor met maximaal vijf ingrediënten. Ze geeft je daarnaast nog recepten voor cocktails én een masterclass Hoe stel ik de lekkerste borrelplank samen. In de Borrelbijbel van Ramon Brugman (€ 33,99, Uitgeverij Carrera) vind je naast 250 recepten voor hapjes en drankjes ook how to’s en instructies voor kleine snacks (zelfgemaakte chips!) en grootse borrelplanken.
  2. Eerlijk smaakt het best
    De Fruitmotor maakt heerlijke ciders van reststromen van Betuwse fruittelers. Hun Krenkelaar appelcider staat bekend als de beste van Nederland. Het bijzondere aan deze ketencoöperatie is dat iedereen lid kan worden: telers, fruitverwerkers, verkopers, maatschappelijke organissaties, maar ook consumenten. Doel van De Fruitmotor is om impact te maken met datgene wat ze doen. Ze streven naar een eerlijke prijs voor de teler, biodiversiteit in het landschap en het voorkomen van voedselverspilling. Bijdragen aan dat doel doe je door hun producten te kopen via de webshop of lid te worden van de coöperatie.
    Kijk voor meer info op defruitmotor.nl
Beanca de GoedeRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden