MT40 lekker eten Beeld Dana van Leeuwen (portret), istock.
Beeld Dana van Leeuwen (portret), istock.

PREMIUM

Van dames die alles weten over eten tot citruspers van aardewerk

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT40 lekker eten Beeld

RECEPT:

Geroosterde lof met tahinsaus en pijnboompitten

  • 4 stronkjes roodlof
  • olijfolie
  • 100 g feta, verkruimeld
  • 50 g pijnboompitten

Voor de tahinsaus

  • blaadjes van 1 bos bladpeterselie (30 g)
  • blaadjes van 1 bosje basilicum (ca 10 g), plus extra
  • sap van 2 limoenen
  • 60 g tahin (sesampasta)
  • 2 tl vloeibare honing
  • 1 teentje knoflook, uit de pers
  • versgemalen peper en zout
  • 60 ml olijfolie
  • 60 ml waterbij het serveren
  • 4 el verse pesto

Halveer de stronkjes roodlof en bestrijk de snijkant met olijfolie. Zet een grillpan op hoog vuur en rooster de stronkjes met de snijkant naar beneden tot ze mooie grillstrepen hebben. Pureer voor de saus bladpeterselie tot en met peper en zout in de keukenmachine. Schraap af en toe de zijkanten van de machine en laat opnieuw draaien. Voeg langzaam de olijfolie toe. Schraap opnieuw en voeg het water in een dun straaltje toe. Er ontstaat nu een dikke saus. Verdeel de saus over vier borden en leg op elk bord twee stukjes lof. Bestrooi met pijnboompitten en feta, druppel er wat pesto over en bestrooi met basilicum.

MT40 M40 horizontale lijn groen Beeld
MT40 lekker eten Beeld

1. Scandinavische schone

Liselu heet deze citruspers van geglazuurd aardewerk. Na het persen haal je het opzetstuk eraf en schenk je het sap uit het kannetje.
€ 33,50 (bloomingville.com).

2. Opschalen

Voor fruit, taart of hapjes: deze schaal op voet (21 cm doorsnede) heeft een onregelmatig stippeltjespatroon en een mooi opstaand randje.
HK Living-schaal Comet € 32,95 (woononline.nl).

MT40 M40 horizontale lijn groen Beeld
MT40 lekker eten Beeld

Meer groenten

Ze heeft al vijftien kookboeken op haar naam staan en nog krijgen we geen genoeg van Pascale Naessens. Ook in haar nieuwste boek draait het om genieten van heerlijke gezonde maaltijden, zonder één gram aan te komen.
Ik eet zo graag 2, met nog meer groenten € 26,99 (Lannoo).

MT40 M40 horizontale lijn groen Beeld
MT40 lekker eten Beeld

VRAGEN AAN

Janneke Philippi

Met haar man Serge runt Janneke Philippi, foodstyliste en kookboekenschrijfster, Studio Philippi. Hun nieuwste boek, VEGA (€ 29,99, Nijgh Cuisine) staat vol klassiekers mét Janneke-twist.
Meer info: studiophilippi.nl en @studiophilippi.

Waarom dit boek?

“We werden steeds vaker gevraagd naar vegetarische recepten. We eten zelf ook graag vegetarisch. We willen laten zien hoe simpel, lekker en verrassend vegetarisch koken is.”

Voor wie is jullie boek bedoeld?

“Voor iedereen die op zoek is naar vegetarische inspiratie. Voor drukke werkdagen, maar ook voor etentjes met vrienden. Van lasagne, rijstgerechten en allerhande recepten met balletjes en ei tot een gevulde hartige taart, zo’n prachtige bolle van bladerdeeg, de pithivier. Maar ook krokante camembert en gerookte mozzarella voor een salade caprese.”

Wat móéten we maken?

“De auberginesaté met gember en pindasaus is heerlijk. De Griekse stoof met aubergine, rode wijn en kaneel trouwens ook. De paddenstoellasagne met parmezaan-bechamel en de sushiballetjes met gemarineerde avocado behoren tot onze gezinsfavorieten.”

MT40 M40 horizontale lijn groen Beeld
MT40 lekker eten Beeld
  1. Vers van de boom? In boomgaarden buigen de takken van laagstambomen door onder het gewicht van hun appels. Over ongeveer een maand is de oogst binnen en zijn diezelfde bomen kaal. Wie appels koopt, weet dat ze ongeveer één week knapperig en sappig zijn. Daarna worden het rimpelige oude besjes en is de lol ervanaf. Heb je je ooit afgevraagd hoe het dan kan dat je het hele jaar door kraakverse appeltjes in de supermarkt vindt? Het antwoord op die vraag – en heel veel andere vragen over eten – vind je goed wetenschappelijk onderbouwd op de site De Dames Dijk Weten Alles Over Eten (dedamesdijk.nl).
  2. Die lust je rauw De CRÜ is een nieuwe soort courgette die knapperiger is dan zijn gewone familieleden. Hij komt het meest tot zijn recht als je ’m rauw eet en dat maakt hem dus ook heel gezond. Geen idee wat je met zo’n rauwe courgette kunt maken? Op verseoogst.nl vind je recepten voor een courgettecarpaccio met zalm, een rauwe courgettesalade, CRÜ-courgettenoedels met vijgen, walnoten en roomkaas en zelfs courgettesmoothies. Dankzij z’n stevige bite doet CRÜ het ook prima als snack. Serveer bijvoorbeeld eens plakjes of reepjes met een lekkere pesto of een romige feta-dip.
Beance de GoedeDana van Leeuwen (portret), istock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden