PREMIUM
Van bakken zonder eieren en tot zelf ijsjes maken
Handige recepten, items en vragen aan een culinair expert.
RECEPT
Rabarber-yoghurtijsjes
- 300 ml Griekse yoghurt
- 300 ml slagroom
- 6 el aardbei-rabarberjam
- 1 el water
- 1 wittechocolade-aardbei-kletskopreep
Extra nodig: ijslollyvormpjes of icepop-maker
Klop de slagroom stijf en roer door de yoghurt. Verdun de aardbeienjam met water en roer totdat hij wat vloeibaarder wordt. Roer de jam met een vork losjes door de yoghurt, zodat er een swirleffect ontstaat. Hak de reep in kleine stukjes en roer door de yoghurt. Vul nu de ijslollyvormpjes en zet ze minimaal 6 uur in de vriezer of 8 minuten in de icepopmaker.
1. Vreemde tenen
Bij Eemlook telen ze maar liefst zestig (!) verschillende soorten knoflook. En die smaken stuk voor stuk anders. Nieuwsgierig? Hun knoflook en knoflookbloemstengels vind je op streekmarkten. Kijk op eemlook.nl waar precies.
2. Zoete kussen
Zephyr of zefir heten deze zoeter-dan-zoete marshmallows. Je koopt ze veelal bij Poolse supermarkten en online bij russischewinkel.nl en kleinrusland.nl
Briljante eenvoud
Restaurant Rijsel groeide in tien jaar tijd uit tot een instituut in Amsterdam. Je eet er Franse en Belgische gerechten, die eenvoudig, maar briljant worden bereid. Dit kookboek staat vol Rijsel-klassiekers waarvan de receptuur is aangepast zodat je ze thuis kunt maken.
Rijsel door Iwan Driesen, Pieter Smits en Stephanie Lucken € 34,99 (Fontaine Uitgevers).
1. In een nieuw jasje, soort van
Voor hun servieslijn verzamelt Urban Nature Culture de mooiste borden, kopjes, theepotten, melkkannetjes en kommen bij kringloopwinkels, waarna ze een nieuw jasje krijgen met gerecycled glazuur. Dat wordt in samenwerking met Mineralz en Studio Mixtura gewonnen uit de as van verbrand afval. Alle items worden met de hand geglazuurd in moderne tinten groen, blauw en roze. Daarna worden ze toegevoegd aan de 100% gerecyclede collectie van UNC waarin geen item hetzelfde is, maar alles prachtig combineert omdat de kleuren perfect bij elkaar passen. Kijk voor verkoopinfo op urbannatureculture.com
2. Eivrij aan de bak
Wil je bakken, maar heb je geen eieren in huis? Dan kun je tóch aan de slag met gepureerde banaan en/of appel. 50 gram daarvan vervangt 1 middelgroot ei. Dus heb je 5 eieren nodig voor een cake? Dan kun je die vervangen door 250 g appelpuree, maar ook door 100 g appel- en 150 g banaanpuree. De puree zorgt ervoor dat je cake of taart smeuïg wordt. Een andere optie is 1 el chiazaad gemengd met 5 el water (per ei). Laat even staan en er ontstaat een geleiachtig mengsel dat zorgt voor binding. Om je cake of taart vervolgens ook een beetje luchtig te krijgen voeg je aan beide ei-alternatieven nog 1 tl bakpoeder en 1 tl azijn toe.
VRAGEN AAN
Eva Posthuma de Boer
In de kookboeken van Eva, Keukenkastjes-reeks, staat steeds één ingrediënt centraal. Bij haar eerste Keukenkastje dit jaar is dat de asperge. Eva maakt ook een podcast: De KeukenCast.
Info: dekeukenkast.nl en evaposthumadeboer.nl en @evaposthumadeboer.
Waarom asperges?
“Ik ben er dol op, maar kookte er heel behoudend mee. De witte met een eitje met botersaus, de groene door iets Aziatisch of van de grill. Behoorlijk oneerbiedig tegenover misschien wel de mooiste groente die er is. Dat moest avontuurlijker kunnen! Ik ging met ze aan de haal, ik bakte, schilde en grilde me een ongeluk. Zo kwam ik tot 25 recepten met asperges waarmee ik laat zien hoe veelzijdig je ermee kunt koken.”
Dik of dun?
“Medium of dun vind ik allebei heerlijk. Belangrijker is hoe je ze kookt. Als ze te lang in het water liggen, worden ze snotterig, doodzonde. Een minuut of zeven, dan zijn ze beetgaar en op hun best. Vind ik dan, hè...”
Als eerste moeten we maken...
“Lastig kiezen uit al die recepten die ik heb bedacht! Dus ik zeg: een ouderwets pasteitje met asperge-eiragout én asperges ‘tonnato’, oftewel met tonijnmousse.”