Margriet logo
null Beeld

Uien snijden zonder te huilen? Zó doe je dat!

Houd jij het soms ook niet droog tijdens het snijden van een ui? Voor als je het nog niet wist, er zijn trucjes waardoor je nooit meer hoeft te huilen. Benieuwd? 

Waarom huil je eigenlijk tijdens het snijden van een ui? Als je een ui snijdt, komt er een zwavelhoudende stof vrij. Als die stof in contact komt met een nat oppervlakte ontstaat er een soort zwavelzuur. Dat gebeurt dus in je oog. Door het water in je oog en de zwavel ontstaat er een bijtend zuur. Dit zuur zorgt ervoor dat je oog gaat tranen.

1. Scherp mes

Zorg voor een goed scherp mes als je een ui gaat snijden. Omdat je met een scherp mes soepel door de ui snijdt, plet je de ui niet en komen er ook minder zwavelhoudende stoffen vrij.

2. IJskoude uitjes

Leg de uien 10 tot 15 minuten in de vriezer. Dit vermindert de hoeveelheid enzymen die vrijkomen tijdens het snijden.

3. Ventilator

Snijd je ui onder een ventilator. Klinkt misschien stom, maar werkt echt. De enzymen worden namelijk weggeblazen.

Bekijk ook deze video om te zien hoe je uien snijdt, zonder te huilen:

4. Ogen

Wrijf niet in je ogen gedurende het snijproces, want dan is het gegarandeerd huilen. Probeer daarnaast ook diep in en uit te ademen via je mond.

5. Water

Als je een ui onder water snijdt, hebben enzymen geen kans om te ontsnappen.

6. Vuur

In plaats van water helpt ook vuur (warmte) bij het snijden van een ui. Zet bijvoorbeeld een kaars naast de snijplank.

Wat is jouw truc om niet te huilen tijdens het snijden van uien?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden