Stoofvlees Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Stoofvlees in de pan of slowcooker: dit is het beste (en meest zuinig)

De geur van ervan doet je waarschijnlijk al watertanden. Je kunt niet wachten tot het klaar is: een lekkere pan met stoofvlees. Het winterse gerecht kun je op allerlei verschillende manieren maken en zo sta je al snel voor de keus: bereid je stoofvlees in een pan of in een slowcooker?

Dit zijn de verschillen.

Stoofvlees in een pan

Wanneer je stoofvlees in een pan gaat bereiden, is het handig om twee pannen te gebruiken. Als eerste een pan met een dikke bodem die de warmte van het vuur traag en gelijkmatig verdeelt. Je hebt deze pannen in verschillende materialen, zoals koper, gelaagd aluminium of roestvrij staal. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Tip: Wil je het risico zo klein mogelijk houden dat je stoofvlees verbrandt? Gebruik dan een gietijzeren stoofpot. Het voordeel hiervan is dat het stoofvlees in de oven kan en dus minder snel zal verbranden.

Vervolgens heb je nog een pan nodig voor het stoofvlees. Je wilt dat het vlees gaat aanbraden en dichtschroeien. Hiervoor kun je het beste een kleefpan van metaal gebruiken. Het is belangrijk dat je het vlees goed aanbakt in een kleefpan zodat het korstjes vormt. Je hebt de aanbaksels nodig om je saus kleur te geven. Neem dus nooit een pan met anti-aanbaklaag.

De bereidingstijd van stoofvlees in een pan ligt gemiddeld tussen de 1,5 à 3 uur, afhankelijk van het vlees.

Stoofvlees in slowcooker

Stoofvlees kun je ook bereiden in een slowcooker. Je gooit alle ingrediënten in de pot en relaxt terwijl er een smakelijk gerechtje staat te pruttelen. Naast het feit dat het makkelijk is, kent een slowcooker nog een ander groot voordeel: slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende een lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Dit is ideaal om het stoofvlees helemaal zacht te krijgen. In een stoofpan krijg je dit effect minder snel.

Bereidingstijd slowcooker

Maar hoe lang moet je wachten op dat stoofpotje in de slowcooker? Dit hangt af van de hoeveelheid vlees die je erin doet. Baseer je op het traditionele recept en reken vervolgens de gaartijd om. Daarbij is er natuurlijk een verschil tussen de lage en hoge stand.

  • Bereidingstijd 15 tot 30 minuten? In de slowcooker duurt het dan 1 à 2 uur op de hoge stand en 4 tot 6 uur op de lage stand.
  • Bereidingstijd 30 minuten tot een uur? Dan wordt het in de slowcooker op de hoge stand 2 à 3 uur en op de lage stand 5 tot 7 uur.
  • Bereidingstijd tussen 1 en 2 uur? Dan wordt het in de slowcooker op de hoge stand 3 à 4 uur en op de lage stand 6 tot 8 uur.
  • Bereidingstijd tussen 2 en 4 uur? Dan wordt het in de slowcooker op de hoge stand 4 tot 6 uur en op de hoge stand 8 tot 12 uur.

Stoofvlees kun je het beste bereiden op de lage stand. Het vlees kan goed aanbraden en zorgt voor de optimale smaak.

Beste smaak: pan of slowcooker?

Als we kijken naar beide opties is te zien dat je in de slowcooker een optimale smaak krijgt, doordat het lang kan aanbraden. Dit zorgt voor een lekkere smaak. Het stoofvlees bereiden in een pan brengt meer risico's met zich mee. Het kan taai worden en het heeft een hogere kans op verbranden. Dus als het op smaak aankomt, is de slowcooker de beste optie.

Meest zuinige optie

Als we kijken naar de meest zuinige optie, komt de slowcooker ook als beste naar voren. Het apparaat verbruikt namelijk op de laagste stand, dan is je eten in 6-8 uur klaar, rond de 65 watt en op de hoogste stand, dan is je eten in 4 uur klaar, niet meer dan 210 watt. Als je de slowcooker de hele dag laat aanstaan, verbruik je maar € 0,37 aan stroomkosten.

Volgens Duurzaam Thuis verbruikt een gemiddelde gaskookplaat 0,1125 kuub gas per uur als je één pit aan hebt op halfhoog vuur. De gemiddelde prijs van een kuub gas in 2022 is volgens Milieu Centraal € 0,80. In veel gevallen is die gasprijs zelfs nog een stuk hoger. Dat betekent dat een uurtje sudderen op het gasfornuis je € 0,09 kost. Maar een maaltijd laten sudderen of stoven duurt vaak een stuk langer. Stel je laat een maaltijd gemiddeld acht uur sudderen, dan kost dat je al € 0,72. De slowcooker is dus inderdaad een stukje goedkoper voor een maaltijd met een lange bereidingstijd.

Nu gaan we het vergelijken met andere kookmethodes (een gemiddelde kooktijd genomen):

Slowcooker lage stand: 6x65= 390 wattuur
Slowcooker hoge stand: 4x210= 840 wattuur
Oven 45 min: 0,75x700 watt = 525 wattuur
Inductiekookplaat: 30 minuten: 0,5x 1400 watt= 700 wattuur
Magnetron: 10 min: 0,17x750 watt = 127,5 wattuur
Friteuse: 20 min: 0,3x850 watt = 255 wattuur

Oftewel: qua energiekosten is een slowcooker op de lage stand bij sommige kookmethodes wellicht goedkoper dan andere traditionele kookmethodes. Alleen ook hier is het afhankelijk van je gebruik.

Bron | Like2cook, Libellelekker.be, duurzaamthuis, Milieu Centraal,

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden