null Beeld

Stamppotten

Het is weer stamppotten-tijd! We zetten hier de lekkerste stampotten voor je op een rij.

Rauwe andijvie met honingspek

Janneke: ‘Schep in plaats van het spek geraspte kaas als Hollandse belegen boerenkaas of parmezaanse kaas door de stamppot. Ook heel lekker zijn kleine stukjes mozzarella.’

Tip: Vervang de andijvie door 150 g rucola, spinazie, krokante reepjes botersla of een handvol verse kruiden (als peterselie, tijm en bieslook). Extra smaakmakers als ringetjes zwarte olijven, reepjes zongedroogde tomaat en geroosterde pijnboompitten geven een heerlijk Mediterraan tintje.

Bekijk het recept

Rode koolstamppot met krokant speklapje

Janneke: ‘Deze ouderwetse rode koolstampot staat binnen een half uur op tafel!’

Tip: Verkruimel 200 g zachte geitenkaas (naturel of met honing) boven de stamppot en garneer met een pluk rucola. Ook een heel lekkere combinatie met rode kool vormen de pittige Franse roquefort of Italiaanse gorgonzola.

Bekijk het recept

Hutspot met slagersgehaktbal in jus

Janneke: ‘Hutspot is de oudste stamppot en verbonden aan het Leidens ontzet in 1574. Aardappelen kende men toen nog niet: de hutspot werd bereid met de huidige ‘vergeten groente’ pastinaak. Heel trendy dus! Roer voor een eigentijdse vegetarische variant 75-100 g versgeraspte boeren Leidse sleutelkaas door de oorspronkelijke Leidse hutspot.’

Tip: Vervang de bouillon door sinaasappelsap en warm partjes sinaasappel of mandarijn in de jus mee. Schep de sinaasappeljus in een kuiltje. Wortel en sinaasappel vormen een klassiek smaakduo: favoriet bij klein én groot!

Bekijk het recept

Boerenkoolstamppot met ambachtelijke rookworst

Janneke: ‘Deze boerenkoolstamppot smaakt heerlijk met piccalilly en zilveruitjes.’

Tip: Laat de rookworst achterwege en roer gesneden of geraspte belegen kaas of blokjes Griekse feta door de stamppot.

Bekijk het recept

Hete bliksem met 30 minuten stoofpotje

Janneke: ‘Deze hete bliksem zet je binnen 30 minuten op tafel. Lekker met stoofvlees.’

Tip: Neem 2 klassieke zure moesappels (bijv. goudrenet) en 2-3 friszoete, knapperige handappels (bijv. jonagold of elstar). Twee appelsoorten geeft de hete bliksem extra smaak en een lekkere beet. Ook lekker met gebakken bloedworst.

Bekijk het recept

Zuurkoolstamppot met verse ananas

Janneke: ‘Deze zuurkoolstamppot maak je lekker met verse blokjes ananas. Lekker met slavinken.’

Tip: Schep met de ananas 100 g geroosterde amandelen, pistache-, wal- of hazelnoten door de puree.

Bekijk het recept

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden