PREMIUM
Spaghetti met spinazie en citroen-knoflookricottasaus
Kaas en room passen ook goed bij spinazie, zeker in pastagerechten. De citroen-knoflook- ricottasaus is niet moeilijk te maken, maar maakt de spaghetti nét even iets bijzonderder.
Lekker eten binnen 15 minuten.
Ingrediënten voor spaghetti met spinazie
Het recept is voor 4 personen
- 150 ml slagroom
- 3 hele teentjes knoflook, gepeld
- 2 bio citroenen
- 250 g ricotta
- versgemalen peper, zout
- 350 g spaghetti
- milde olijfolie
- 400 g spinazie
Warm de slagroom en de knoflookteentjes ± 5 min. in een steelpannetje en laat afkoelen in de pan. Schep de knoflookteentjes uit de pan, pers ze uit en roer de pulp door de room. Rasp de schil dun van de citroenen en pers een van de vruchten uit. Meng 2 theelepels van geraspte citroenschil met de knoflookroom, de ricotta, 2 eetlepels citroensap en peper en zout naar smaak. Kook de spaghetti beetgaar en giet af, maar bewaar 2 eetlepels kookwater. Verhit een scheutje olijfolie en roerbak de spinazie hierin ± 1 min. Breng op smaak met peper en zout en roer het achtergehouden kookwater toe. Voeg de pasta en ricotta toe aan de pan en roer om. Breng eventueel nogmaals op smaak met met peper en zout en serveer direct. Lekker met een groene salade.
Bereidingstijd: ± 15 min
Spinazie: een topper van eigen bodem
Spinazie uit Nederland is van maart tot november verkrijgbaar. Het is een supergezonde groente. Het bevat onder meer foliumzuur en ijzer; beide mineralen helpen bij het vervoeren en vrijmaken van energie in je lichaam. Spinazie is ook een goede bron van bètacaroteen, vitamine B1, B2 en B6, vitamine E en K, kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink.
Spinazie bevat ook oxaalzuur, een anti-nutriënt. Planten maken dit zuur aan om zich te beschermen tegen insectenvraat. Het geeft ze hetzelfde ruwe gevoel aan hun tanden als wij ervaren. Een teveel aan oxaalzuur bindt zich aan calcium, waardoor je nierstenen zou kunnen ontwikkelen. Met genoeg variatie in je voeding en een goede nierwerking hoef je daar echter niet bang voor te zijn. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van spinazie met minder oxaalzuur, maar je kunt het zuur ook neutraliseren met room(kaas) of citroensap.