null Beeld

Smullen! Zó maak je tarte tartin met pruimen en marsepein

Een topdessert: warme tarte tatin met pruimen, marsepein en citroenrasp met een bolletje fris yoghurtijs.

Dit heb je nodig (voor 6 stukken)

  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 8 pruimen (±700 g), gehalveerd en ontpit
  • 100 g marsepein
  • 1 tl gemberpoeder
  • rasp van 1 citroen
  • ± 375 g bladerdeeg, koelvers of diepvries
  • bloem om te bestuiven
  • extra nodig: tarte-tatinvorm of ovenbestendige koekenpan en vorm van ± 22 cm ø, suikerthermometer

Zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verwarm de suiker in de vorm of in de pan op laag vuur. Roer niet maar schud de pan af en toe, zodat de suiker gelijkmatig smelt. Wrijf kristallen langs de rand naar beneden met een vochtig bakkwastje. Laat de suiker in 5-8 min. amberkleurig karamelliseren (een suikerthermometer geeft dan 165-170°C aan). Blijf erbij om ervoor te zorgen dat hij niet verbrandt.
  3. Neem de bakvorm van het vuur zodra de suiker de gewenste kleur heeft gekregen. Leg de pruimenhelften met de bolle kant onder in de vorm op de karamel en druk ze licht aan. Verdeel de marsepein erover en bestrooi met het gemberpoeder en de helft van de citroenrasp.
  4. Rol het koelverse deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak eventueel iets uit of leg de ontdooide plakjes deeg op elkaar en rol uit. Snijd er (bijv. langs een bord) een cirkel van ± 26 cm ø uit. Leg losjes op de vulling in de bakvorm. Stop het deeg rondom goed in langs de rand.
  5. Bak de taart ± 25 min. of tot het deeg goudbruin en knapperig is. Laat 5 min. rusten. Leg een schaal op de vorm en keer hierop de taart.
  6. Bestrooi met de rest van de citroenrasp. Serveer in punten, met yoghurtijs.

Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 20 min. oventijd + 5 min. rusten

Productie | Colette Beyne

Styling | Cindy Berg

Fotografie | Eric van Loken

Foodstyling | Gees van Asperen

Recepten | Dosia Brewer

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden