null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Slagers voegen déze stof toe aan vlees voor een extra rode kleur

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die de kwaliteit en veiligheid van het voedsel in ons land controleert, heeft onlangs de helft van de geïnspecteerde slagerijen een boete gegeven omdat ze sulfiet in hun vlees verwerkten. De slagers gebruikten de stof  om hun vleeswaar een mooiere, rode kleur te geven.

Komt sulfiet je bekend voor? Dat kan kloppen. Sulfiet is een verzamelterm voor stoffen die zwavel bevatten, maar is vooral bekend omdat het een van de bestandsdelen is van wijn. Sulfiet ontstaat namelijk van nature bij het vergistingsproces van druiven naar wijn. Slagers gebruiken de stof echter om de kleur van het vlees te verbeteren, waardoor het minder goed zichtbaar is als het vlees bedorven is.

Misleidend

De slagerijen krijgen een boete omdat de ze consumenten niet juist hebben geïnformeerd over de toevoeging van de stof. Dat is in Nederland niet toegestaan, omdat de consument dan niet kan beoordelen of het vlees écht vers is of van slechte kwaliteit.

Allergische reactie

Behalve dat sulfiet een misleidende kleur aan het vlees kan geven, kan een grote hoeveelheid sulfiet bij sommige mensen ook allergische reacties opwekken. De klachten variëren van mild tot heftig. Mogelijke symptomen zijn: hartkloppingen en netelroos. In sommige gevallen kan een grote hoeveelheid sulfiet bovendien leiden tot luchtweginfecties.

Beperkte mate

Het toevoegen van sulfiet is daarom slechts in beperkte mate toegestaan. Wanneer een product meer dan 10 milligram sulfiet per kilo bevat, moet het daarom altijd op de verpakking staan. Het vlees waarbij de stof tijdens de test werd aangetroffen, bevatte echter sulfietgehaltes tot wel 4.000 milligram per kilo.

Lees ook

Wit vlees heeft hetzelfde effect op je cholesterol als rood vlees

Bron: Kassa, Nu.nl, Voedselallergie RTL Nieuws

Beeld: iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden