LifestyleEten
Sla of groente slap geworden? Zó maak je het weer lekker vers
Je kent het wel: heb je net een zak sla gehaald, hangen de blaadjes er na een paar dagen al slap bij. Wacht nog even met weggooien, want met deze simpele truc maak je het binnen een mum van tijd weer vers.
En het enige wat je nodig hebt, is water.
Slappe bladgroenten
De reden dat sla of groente, zoals spinazie, er na een paar dagen al slap bijhangt, is simpel: ze bestaan grotendeels uit water. Zodra je een zak bladgroente in de koelkast legt, verliezen ze een hoop vocht. Een koelkast zit namelijk vol met droge lucht, dus zuigt ‘ie vocht uit producten die veel water bevatten. Gevolg? Je sla of groente verlept binnen no time. Wat ook niet helpt, is dat verse producten vaak al een flinke reis hebben afgelegd voordat ze in de supermarkt terechtkomen.
Groente en sla weer vers
Waar het op neer komt, is dat verlepte bladgroente uitgedroogd zijn. Maar worden slap geworden sla en groente dan weer vers? Inderdaad: door vocht op te nemen. En dat is heel simpel. Leg de slappe bladgroente in een grote bak met ijskoud water, eventueel met ijsblokjes erin. Laat ze minstens een halfuur weken of tot ze niet meer slap zijn. Giet de bladeren af en gebruik eventueel een slacentrifuge. Afhankelijk van de ‘schade’ zal de sla of groente nu een stuk verser en knapperiger zijn. Het trucje werkt ook bij andere groentesoorten, zoals spinazie en boerenkool, en bij veel verse kruiden.
Zo bewaar je het
Om verlepte bladgroente in het vervolg te voorkomen, is het belangrijk om ze voortaan op de juiste manier in de koelkast te bewaren. Door ze in vochtig keukenpapier te wikkelen en in een half afgesloten bewaarzakje te stoppen, blijft het langer vochtig.
Bron | PureWow