null Beeld

Seizoensgroentes: dit eten we graag in de herfst

Groente en fruitsoorten die vers van eigen land komen zijn niet alleen lekker, maar ook stukken goedkoper én beter voor het milieu! Wat ligt er in de herfst, dat van Nederlandse bodem komt, in de supermarkt?

Hoewel tomaten en komkommers nog redelijk energiezuinig in de Nederlandse kassen kunnen worden geteeld, zijn de meeste kasproducten belastender voor het milieu dan groentes en fruitsoorten die in de buitenlucht groeien. Ook het invliegen van groentes en exotische vruchten uit andere landen draagt niet bij aan een schone, gezonde lucht.

Het beste en goedkoopste is daarom om producten te eten die op Nederlandse bodem worden geteeld, gewoon volgens de seizoenen. Dit kun je in de herfst kraakvers op je bord krijgen:

Herfstgroentes

null Beeld

Herfstfruit

Qua fruit is de keuze aanmerkelijk minder in oktober. We kunnen dan alleen appels en peren, inclusief stoofperen, van Nederlandse bodem eten. Als je toch graag iets anders wilt, maar wel graag op het milieu let, kun je kiezen voor bananen, mandarijnen of sinaasappels. Deze komen weliswaar niet uit Nederland, maar zijn gelet op het vervoer (per boot) en de teelt (op het land) relatief milieuvriendelijk.

Schorseneren natuurlijk!

Maar wacht eens even? Ontbreekt er niet iets in ons rijtje? Natuurlijk, de schorseneren! Een lekkere, super goedkope én makkelijke seizoensgroente. Hoe makkelijk, zie je in deze video.

Bron | Milieu Centraal - Groente-en fruitkalender

5 x gezonde herfstgroenten

4 redenen om herfstgroenten te kopen

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden