null Beeld

Royaal genieten net als Máxima: cupcakes met zelfgemaakte dulce de leche

Op 17 mei wordt koningin Máxima vijftig. Dat vieren we natuurlijk met haar favoriete lekkernijen, gemaakt met dulce de leche. Deze fluweelzachte Zuid-Amerikaanse karamelpasta maak je eenvoudig zelf met maar één ingrediënt, namelijk een blikje gecondenseerde melk. In dit recept gebruik je de dulce de leche voor overheerlijke cupcakes, die natuurlijk niet mogen missen op een verjaardagsfeestje.

Met een vulling van dulce de leche en een royale toef van half botercrème, half dulce de leche worden eenvoudige cupcakes echte gebakjes.

Dulce de leche maken

Laten we beginnen bij stap één van deze cupcakes: het maken van de dulce de leche. Gelukkig is het heel gemakkelijk: je hebt alleen een blikje gezoete gecondenseerde melk van ongeveer 400 gram nodig. Zet dat blikje in een pan met zó veel water dat het blikje net onderstaat.

Breng aan de kook en laat op laag vuur ongeveer vier uur afgedekt heel zachtjes koken. Controleer wel regelmatig of er nog genoeg water in de pan zit, en vul anders bij zodat het blikje weer onderstaat. Zijn de vier uur voorbij? Haal het blikje dan voorzichtig uit de pan en laat helemaal afkoelen voor je het opent.

Cupcakes met dulce de leche

Dit heb je nodig voor de cupcakes:

  • 125 g boter, op kamertemperatuur
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • Een halve tl vanille-extract
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • Zout
  • Ongeveer 2 el melk

Voor de topping:

  • 120 g boter, op kamertemperatuur
  • 450 g poedersuiker
  • Ongeveer 400 g dulce de leche

Extra benodigdheden: muffinvorm met 12 holtes en papieren cakevormpjes + een spuitzak met mond van ±3 cm of stevig ziplockzakje

Lees ook:

Koningin Máxima geïnterviewd door Matthijs van Nieuwkerk ter ere van vijftigste verjaardag

Zo maak je de cupcakes

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet de papieren bakjes in de holtes van de muffinvorm.
  2. Klop de boter met de suiker in een kom in ± 5 min. licht en romig. Klop er een voor een de eieren door.
  3. Meng er het vanille-extract, bakmeel en een snuf zout door. Roer er wat melk door om een iets dunner beslag te krijgen.
  4. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak in het midden van de oven in 15-20 minuten lichtbruin en gaar.
  5. Haal de cakejes als ze iets afgekoeld zijn uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.
  6. Klop voor de topping intussen de boter licht en romig en voeg de poedersuiker, een snuf zout en 200 gram van de dulce de leche toe. Klop glad en romig.
  7. Hol de bovenkant van elke cupcake een beetje uit en schep er een theelepel van de topping in.
  8. Leg een een stuk plasticfolie van ± 40 cm lang klaar. Schep de rest van de topping er in een dunne baan op en schep daarnaast een baan van de rest van de dulce de leche.
  9. Rol op tot een lange rol. Snijd de rol met de folie in 4 stukken en zet ze rechtop in de spuitzak. Laat iets zachter worden en spuit een mooie toef op elke cupcake. En smullen maar!
null Beeld

Fotografie | Louis Lemaire

Recepten | Dosia Brewer

Productie | Colette Beyne

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden