Restjes na gourmetten? 8x dít kun je er een dag later nog mee doen
Het lijkt bijna niet te voorkomen: je koopt élk jaar weer te veel vlees, vis, groenten, brood en sausjes voor het gourmetten. Een dag later je gourmetstel nog eens aanslingeren zien we vaak niet zitten, dus wat kun je dan wel met de restjes van het gourmetten? We geven acht ideeën.
Maar het eten van restjes na het gourmetten, vraagt ook op de avond zelf al enige voorbereiding.
Restjes na gourmetten bewaren
Als je de restjes van het gourmetten de dag daarna nog veilig wil kunnen eten, is het belangrijk dat je er veilig mee omgaat. Want op voedselvergiftiging zit je op tweede of derde kerstdag natuurlijk écht niet te wachten.
Zet vlees, vis en andere bederfelijke producten daarom zo snel mogelijk terug in de koelkast, na de maaltijd. Merk je tijdens het eten al dat er heel veel over zal zijn, zet dan vast een gedeelte van het eten terug in de koelkast. Je kunt het er altijd weer uithalen als jullie toch meer willen eten, maar zo voorkom je dat je het weg moet gooien. Heeft vlees of vis langer dan twee uur buiten de koelkast gestaan? Dan kun je het beter niet meer gebruiken voor een andere maaltijd.
Je kunt er ook voor kiezen het vlees vast op de gourmetpan te bakken en het vervolgens in de koelkast te bewaren, voor een later moment. Bereid vlees is nog zo’n drie á vier dagen houdbaar, vis ongeveer één á twee dagen.
Lees ook:
Je gourmetstel schoonmaken: met deze tips is het een klusje van niks
8 tips voor koken met restjes van gourmetten
Heb je alles op tijd in de koelkast gezet? Dan is het de volgende dag tijd om te gaan koken met de restjes van het gourmetten. Voor je het weet zet je een heerlijk gerecht op tafel op tweede óf derde kerstdag, zonder dat je extra boodschappen hoeft te doen.
1. Een omelet
Altijd een goede optie als je restjes vlees of groente hebt: een omelet. Let wel op dat je vlees eerst goed bakt, voor je het toevoegt aan een omelet. Restjes groenten kun je snijden en mixen met een ei; samen bak je het dan tot een omelet. Ook lekker met restjes stokbrood erbij, als je die nog over hebt na het gourmetten.
2. Goedgevulde wraps met restjes na gourmetten
Heb je tortilla’s in huis? Dan kun je met de groenten en het vlees ook heerlijke, goedgevulde wraps maken. Bak het vlees of de vis met wat lekkere kruiden, smeer de tortilla’s in met overgebleven kruidenboter, voeg wat groenten toe en je maaltijd staat op tafel.
3. Quiche
Als je naast restjes van het gourmetten ook bladerdeeg in huis hebt óf zin hebt om zelf deeg te maken, kun je ook een lekkere quiche maken. Qua ingrediënten kun je flink variëren: champignons, vlees, cherrytomaatjes, tomaat, zalm, het kan allemaal in de quiche. Mix met ei, room en eventueel een beetje kaas en zet ‘m in de oven. Smullen maar! Ook koud is quiche erg lekker.
4. Pizza of plaattaart
Echt traditioneel Italiaans is het misschien niet, maar pizza kun je in principe beleggen met heel veel dingen die je ook op je gourmetstel kunt leggen. Denk aan champignons, kipfilet, zalm, garnalen. Heb je dus een kant-en-klare pizzabodem in huis of wel zin om deeg te maken, dan is het een goede manier om je restjes op te maken. Zeker als je ook kaas in huis hebt, maar wie heeft dat niet tijdens deze feestdagen? Mocht je geen pizzabodem hebben maar ligt er wel kant-en-klaar bladerdeeg in de vriezer, dan kun je gaan voor een lekkere plaattaart.
5. Een lekker roerbakmaaltijd
Een roerbakmaaltijd maken met je kliekjes is hartstikke makkelijk: doe vlees, vis of vleesvervangers in de pan met wat olie en kruiden naar keuze. Bak dit aan, voeg groente naar keuze toe en mix met rijst, noedels of mie. Eet smakelijk!
6. Soep met restjes na gourmetten
Soep is ideaal om je restjes in te verwerken, zeker als je nog veel groenten over hebt gehouden na het gourmetten. Breng hiervoor water met een bouillonblokje aan de kook, voeg je gesneden groenten toe, even laten koken en je kunt aan tafel! Ook lekker om zelf bouillon te maken van vlees, of gehaktballetjes te maken van overgebleven gehakt of hamburgers.
7. Croutons of paneermeel
Laten we eerlijk zijn: stokbrood is een dag later toch echt een stuk minder lekker. Maar dat betekent niet dat het de prullenbak in moet verdwijnen: je kunt er nog vanalles mee doen. Zo kun je er croutons van maken door het brood in blokjes te snijden en ze in de oven of pan met wat boter goudbruin te pakken. Ook nog eens goed te combineren met soep of salade, die je kunt maken van je restjes na het gourmetten.
Een andere optie is om paneermeel te maken van je oude stokbrood. Dat doe je door het brood in plakjes te snijden en op een bakplaat of rooster te leggen. Zet dit vervolgens in een voorverwarmde oven op 150 graden en laat een half uur bakken. Is het helemaal crispy? Haal het dan uit de oven en laat afkoelen. Doe de stukken brood vervolgens in een keukenmachine en maal ze fijn.
8. Bruschetta van restjes na gourmetten
Had je naast stokbrood ook cherrytomaatjes op tafel staan tijdens het gourmetten, maar zit je nu nog met de restjes? Dat vraagt dan om bruschetta. Zeker als je ook nog kaas over hebt gehouden. Snijd brood in plakjes en maak ze een beetje vochtig. Verdeel hierover restjes kaas (of mozzarella), tomaat en eventueel basilicum en gratineer ze even kort in de oven. Lekker als bijgerecht of hapje ‘s avonds.
Bron | Voedingscentrum, Max Vandaag
Beeld | Shutterstock