Recept: Zachte sticky aubergines met Steranijs, chili-jam en sesamzaad
Zin om dit jaar uit te pakken tijdens het kerstdiner? Dan heeft Jamie Oliver nog een heerlijk recept voor je: Zachte sticky aubergines met Steranijs, chili-jam en sesamzaad. Als dat geen succes wordt op tafel…
Dit recept is voor 4 personen.
Dit heb je nodig:
- 2 grote aubergines (400 g elk)
- olijfolie
- 2 stuks steranijs
- 2 tl sesamzaad
- 2 el chili-jam
- 2 el rijstwijnazijn
- 2 tl zoutarme sojasaus
Zo maak je de zachte sticky aubergines:
Op de dag zelf:
- Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig-hoog vuur.
- Halveer de aubergines in de lengte, kerf het vruchtvlees met 2 cm tussenruimte kruislings in en strooi wat zeezout erover.
- Leg de aubergines op het vel, met ½ el olijfolie en 2 mokken water (600 ml) in de pan.
- Voeg de steranijs, sesamzaadjes, chili-jam, rijstwijnazijn en sojasaus toe, leg een deksel op de pan en laat het auberginemengsel 20 tot 30 min. zachtjes pruttelen, of tot al het water verdampt is, de aubergines zacht zijn en de chili-jam heerlijk sticky wordt.
- Draai het vuur uit.
Serveren:
- Warm de aubergines 5 min. op matig-hoog vuur op en giet zo nodig scheutjes water erbij om een sticky sausje te maken.
- Schep alles op een schaal maar blijf er nog wel even vanaf – door de chili-jam zijn de aubergines gloeiend heet!
P.p.: energie: 98 kcal, vet: 3,4 g, verzadigd vet: 0,6 g, eiwit: 2,7 g, koolhydraten: 16,7 g, suiker: 9,7 g, zout: 0,2 g, vezels: 7 g.
Lees ook:
Geweldig mixed gebraad: buikspekrollade, gevulde kip en runderbovenbil
Recept | Jamie Oliver
Fotografie | David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart