Margriet logo

PREMIUM4 personen

Recept voor populaire spicy papajasalade (Som Tam)

null Beeld Wout Hendrickx. Recepten & foodstyling: Sonja Peters.
Beeld Wout Hendrickx. Recepten & foodstyling: Sonja Peters.

De papajasalade Som Tam is heel populair in Thailand. Hij is tegelijkertijd pittig, zout, zuur en zoet. Je kunt er volgens traditie nog een kommetje rijst en een stuk gebraden kip bij eten, maar hij is zo ook erg lekker.

Ingredienten voor de spicy papajasalade (Som Tam):

  • 1 groene papaja, geschild*
  • 2 wortels, geschild
  • 150 g sperziebonen, in stukjes van 3 cm
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 tl palmsuiker
  • 100 g kerstomaten, gehalveerd
  • ± 4 el citroensap
  • ± 3 el vissaus
  • hand ongezouten pinda’s, grof gehakt
  • extra nodig: vijzel

Snijd de papaja in zo dun mogelijke reepjes of rasp het vruchtvlees. Doe hetzelfde met de wortels. Leg alle groenten 20 min. in ijskoud water. Laat daarna goed uitlekken. Plet in een vijzel de knoflook met de rode peper, de suiker en een handvol kerstomaten. Breng op smaak met het citroensap en de vissaus. Schep deze ‘saus’ door de papaja, de wortel, de boontjes en de rest van de kerstomaten. Hussel alles goed door ­elkaar. Bestrooi kort voor het serveren met de pinda’s.

Bereidingstijd: ± 30 min.

*Groene papaja is onrijp en wordt als ­groente gegeten. Je kunt hem kopen bij ­toko’s, Aziatische supermarkten en online.

Colette Beyne (bewerking).Wout Hendrickx. Recepten & foodstyling: Sonja Peters.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden