PREMIUM4 personen
Recept voor populaire spicy papajasalade (Som Tam)
De papajasalade Som Tam is heel populair in Thailand. Hij is tegelijkertijd pittig, zout, zuur en zoet. Je kunt er volgens traditie nog een kommetje rijst en een stuk gebraden kip bij eten, maar hij is zo ook erg lekker.
Ingredienten voor de spicy papajasalade (Som Tam):
- 1 groene papaja, geschild*
- 2 wortels, geschild
- 150 g sperziebonen, in stukjes van 3 cm
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 3 tl palmsuiker
- 100 g kerstomaten, gehalveerd
- ± 4 el citroensap
- ± 3 el vissaus
- hand ongezouten pinda’s, grof gehakt
- extra nodig: vijzel
Snijd de papaja in zo dun mogelijke reepjes of rasp het vruchtvlees. Doe hetzelfde met de wortels. Leg alle groenten 20 min. in ijskoud water. Laat daarna goed uitlekken. Plet in een vijzel de knoflook met de rode peper, de suiker en een handvol kerstomaten. Breng op smaak met het citroensap en de vissaus. Schep deze ‘saus’ door de papaja, de wortel, de boontjes en de rest van de kerstomaten. Hussel alles goed door elkaar. Bestrooi kort voor het serveren met de pinda’s.
Bereidingstijd: ± 30 min.
*Groene papaja is onrijp en wordt als groente gegeten. Je kunt hem kopen bij toko’s, Aziatische supermarkten en online.