Recept voor het kerstdiner: havermoutblini’s met gerookte zalm Beeld Fotografie | David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart
Beeld Fotografie | David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart

Recept voor het kerstdiner: havermoutblini’s met gerookte zalm

Wat staat er aankomend kerstdiner op het menu? Jamie Oliver heeft nog een leuk recept voor je: havermoutblini’s met gerookte zalm. Een lekker gerecht om het kerstdiner mee te starten.

Tip: je kunt voor iedereen een mooi bordje maken met havermoutblini’s, gerookte zalm en bieten-knolselderijremoulade, of alles los op tafel zetten, zodat iedereen zelf kan opscheppen.

Dit heb je nodig:

Voor 8 personen:

  • 1 el kappertjes
  • 2 citroenen
  • 250 g biologische yoghurt
  • 200 g knolselderij
  • 200 g rauwe bieten
  • 1 bos bladpeterselie (30 g)
  • 1 bos dille (20 g)
  • 1 mok havermout (150 g)
  • 1 mok zelfrijzend bakmeel (250 g)
  • 1 groot biologisch ei
  • 1 mok halfvolle melk (400 ml)
  • olijfolie
  • 300 g gerookte zalm

Zo maak je het:

Van tevoren:

  1. Je kunt dit als je wilt, ook op de dag zelf doen. Meng de kappertjes in een grote kom met het sap van 1 citroen en de yoghurt.
  2. Schil en rasp de knolselderij en de bieten, doe ze erbij, meng ze goed en voeg naar smaak peper en zout toe.
  3. Hak de bladpeterselieblaadjes en de meeste dille, strooi ze erover maar hussel ze er nog niet door.
  4. Doe de havermout en het bakmeel met een snufje zout in een kom. Breek het ei erboven, giet de melk erbij en klop tot een glad beslag.
  5. Dek beide kommen af en zet ze een nacht in de koelkast.

Serveren:

  1. Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag met een scheutje olijfolie op matig vuur.
  2. Schep een paar eetlepels beslag met tussenruimte in de pan en bak de blini’s 2 min. aan elke kant, of tot ze mooi opgeblazen en goudbruin zijn.
  3. Snijd de resterende citroen in acht partjes, om uit te knijpen.
  4. Hussel de kruiden door de remoulade.
  5. Zet alles samen met de gerookte zalm op tafel, zodat iedereen zelf kan opscheppen, of maak mooie bordjes op en strooi de resterende dille erover.

Veggie tip: In plaats van zalm zijn stukjes gescheurde mozzarella met gestampte, geroosterde hazelnoten ook erg lekker.

P.p.: energie: 334 kcal, vet: 10 g, verzadigd vet: 2,9 g, eiwit: 19,3 g, koolhydraten: 44,5 g, suiker: 7,8 g, zout: 1,6 g, vezels: 3,9 g.

Lees ook:
Recept voor Jamie Oliver’s supperlekkere knoflookbrood met peterselie, citroen en roomkaas

Recept | Jamie Oliver
Fotografie | David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart

Lisa MancheFotografie | David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden