Recept voor het kerstdiner: havermoutblini’s met gerookte zalm
Wat staat er aankomend kerstdiner op het menu? Jamie Oliver heeft nog een leuk recept voor je: havermoutblini’s met gerookte zalm. Een lekker gerecht om het kerstdiner mee te starten.
Tip: je kunt voor iedereen een mooi bordje maken met havermoutblini’s, gerookte zalm en bieten-knolselderijremoulade, of alles los op tafel zetten, zodat iedereen zelf kan opscheppen.
Dit heb je nodig:
Voor 8 personen:
- 1 el kappertjes
- 2 citroenen
- 250 g biologische yoghurt
- 200 g knolselderij
- 200 g rauwe bieten
- 1 bos bladpeterselie (30 g)
- 1 bos dille (20 g)
- 1 mok havermout (150 g)
- 1 mok zelfrijzend bakmeel (250 g)
- 1 groot biologisch ei
- 1 mok halfvolle melk (400 ml)
- olijfolie
- 300 g gerookte zalm
Zo maak je het:
Van tevoren:
- Je kunt dit als je wilt, ook op de dag zelf doen. Meng de kappertjes in een grote kom met het sap van 1 citroen en de yoghurt.
- Schil en rasp de knolselderij en de bieten, doe ze erbij, meng ze goed en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Hak de bladpeterselieblaadjes en de meeste dille, strooi ze erover maar hussel ze er nog niet door.
- Doe de havermout en het bakmeel met een snufje zout in een kom. Breek het ei erboven, giet de melk erbij en klop tot een glad beslag.
- Dek beide kommen af en zet ze een nacht in de koelkast.
Serveren:
- Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag met een scheutje olijfolie op matig vuur.
- Schep een paar eetlepels beslag met tussenruimte in de pan en bak de blini’s 2 min. aan elke kant, of tot ze mooi opgeblazen en goudbruin zijn.
- Snijd de resterende citroen in acht partjes, om uit te knijpen.
- Hussel de kruiden door de remoulade.
- Zet alles samen met de gerookte zalm op tafel, zodat iedereen zelf kan opscheppen, of maak mooie bordjes op en strooi de resterende dille erover.
Veggie tip: In plaats van zalm zijn stukjes gescheurde mozzarella met gestampte, geroosterde hazelnoten ook erg lekker.
P.p.: energie: 334 kcal, vet: 10 g, verzadigd vet: 2,9 g, eiwit: 19,3 g, koolhydraten: 44,5 g, suiker: 7,8 g, zout: 1,6 g, vezels: 3,9 g.
Lees ook:
Recept voor Jamie Oliver’s supperlekkere knoflookbrood met peterselie, citroen en roomkaas
Recept | Jamie Oliver
Fotografie | David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart