null Beeld

Recept voor bij de picknick: frisse hazelnoot-citroencake

Een typische zomeractiviteit: picknicken! Bij je volgende lunch op een kleedje mag deze heerlijke en frisse hazelnoot-citroencake niet ontbreken.

Nét voordat je 'm gaat eten bestrijk je de cake met het roommengesel en bestrooi je 'm met noten en citroenzest. Smullen!

Benodigdheden

Met dit recept maak je een cake die groot genoeg is voor zo'n tien tot twaalf porties.

Ingrediënten voor de cake:

  • 150 ml boter, gesmolten
  • 100 g suiker
  • 150 g blanke hazelnoten
  • 125 g voorgekookte (instant) polenta
  • 1 el bakpoeder
  • snuf zout
  • 4 eieren (XL)
  • sap en rasp van 1 citroen

Ingrediënten voor de vulling en topping:

  • 450 g mascarpone
  • 100 g poedersuiker
  • 100 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
  • schil van ½ citroen, in sliertjes

Extra benodigdheden: notenmolentje, ingevette cakevorm van ± 24 cm, zesteur

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C (op de conventionele onder- en bovenwarmte-stand).
  2. Meng voor de cake de gesmolten boter met de suiker tot een romige massa.
  3. Maal de hazelnoten tot fijn kruim/meel en mix dit met de polenta, het bakpoeder en het zout.
  4. Voeg het droge mengsel bij het mengsel van boter en suiker.
  5. Voeg een voor een de eieren toe en als laatste de citroenrasp en zo veel citroensap als je nodig hebt, tot je een substantie hebt die iets dunner is dan normaal cakebeslag.
  6. Schep het beslag in de ngevette bakvorm en bak de cake in het midden van de oven in 35-40 minuten gaar. Laat de cake vervolgens afkoelen.
  7. Meng voor de vulling de mascarpone met de poedersuiker.
  8. Snijd de afgekoelde cake twee keer horizontaal doormidden, zodat je drie lagen hebt.
  9. Bestrijk de bodem en de tussenlaag met twee derde van de mascaponecrème en dek af met de bovenlaag.
  10. Doe de rest van de crèmevulling in een bewaardoosje, en verpak ook de gehakte noten en citroenzest.
  11. Omwikkel de cake met plastic folie, leg hem terug in het bakblik en bewaar hem samen met het doosje room tot vertrek in de koelkast.
  12. Zet vast een snijplank en mes klaar.
  13. Als je op de picknickplek aangekomen bent, doe je het volgende: bestrijk de cake met het crèmemengsel en bestrooi met de noten en de citroenzest.
  14. Snijd de hazelnoot-citroencake in plakken, en smullen maar!

Bereidingstijd: ± 30 min + ± 40 min. oventijd + afkoelen

null Beeld

Fotografie|Eric van Lokven

Foodstyling en recepten|Gees van Asperen

null Beeld

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 24– 2020.

Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Yara Griffioen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden