Recept: Vispannetje met veel groente en een knapperig laagje
De meeste vis is van zichzelf vrij licht. Houden zo! Bijvoorbeeld door hem slim te combineren met verschillende ingrediënten. Zo maak je er de lekkerste gerechten van. Zoals bijvoorbeeld dit lekkere vispannetje. Altijd gezellig op tafel, ieder zijn of haar eigen vispannetje uit de oven met een knapperig laagje van paneermeel met kruiden en kaas.
Je maakt hem met witvisfilet, lekker veel groenten en een romige, maar toch lichte saus.
Benodigdheden:
- 2 el boter
- 1 sjalot, in dunne ringen
- 200 g zomerprei, in dunne ringen
- 200 g worteljulienne
- 2 el paneermeel
- 2 el geraspte kaas
- 1 el fijngehakte peterselie
- 1 fijngehakt teentje knoflook
- 125 g champignons, in plakjes
- Versgemalen peper
- Zout
- 600 g schelvisfilet of andere witvisfilet, in 4 stukken
- 125 g gepelde garnalen
- 4 tomaten, in dunne plakjes
Voor de saus:
- 1½ el bloem
- 1 dl witte wijn
- 4 dl visfond
- 1 dl halfvolle kookroom
Extra nodig: 4 ingevette ovenvaste pannetjes of schaaltjes
Het gerecht bereiden:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Verhit 1 lepel van de boter en fruit hierin de sjalot 1 min.
- Voeg de prei, de wortel en de champignons toe en bak 2-3 min. omscheppend mee.
- Meng het paneermeel met de geraspte kaas, de peterselie en de knoflook. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij.
- Smelt voor de saus de rest van de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en laat 1 min. bakken zonder dat het mengsel kleurt.
- Blus af met de wijn, roer goed door en schenk de fond erbij.
- Breng aan de kook en roer tot een gladde saus is ontstaan.
- Voeg de room toe, laat eventueel iets inkoken en breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.
- Verdeel de garnalen en het groentemengsel over de pannetjes, leg daarop de visfilets en lepel de saus erover.
- Verdeel de tomaatplakken erover en bestrooi met het paneermengsel.
- Zet de vispannetjes 15-20 min. in het midden van de oven of tot de vis net gaar is en de kaas goudbruin kleurt.
Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 20 min. oventijd
Recept | Ilse D’Hooghe
Beeld | iStock
Dit recept verscheen eerder in Margriet 2020-33. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.