Recept van Wilma: stamppot rauwe andijvie met geitenkaas
Stampot rauwe andijvie met een Kroatische twist: Wilma van Hoeven (63) woont sinds 2013 in Tisno, Kroatië en heeft beide werelden gecombineerd in dit heerlijke gerecht.
Dit gerecht is goed voor vier personen.
Dit heb je nodig:
- 800 - 1000 g kruimig kokende aardappels, geschild en gehalveerd
- 1 peterseliewortel, geschild en in stukken
- 2 el olijfolie
- 4 bosuitjes, in smalle ringetjes gesneden
- 1 grote (rode) zoete ui, fijngesnipperd
- 1 rode puntpaprika, in smalle reepjes
- 350 g andijvie, zeer fijngesneden
- 250 g jong belegen Hollandse geitenkaas, in blokjes
- 4 - 6 takjes peterselie, blad fijngehakt
- versgemalen zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze voor stamppot rauwe andijvie met geitenkaas:
- Kook de aardappels ± 25 min. in ± 3 dl water gaar. Heb je een peterseliewortel, kook die dan mee.
- Verhit na ± 15 min. de olie in een koekenpan en fruit hierin de uisnippers en het wit van de bosuitjes glazig.
- Voeg de paprika toe, bak alles op lage pit ± 5 min. en maal er wat peper over.
- Schenk 1 dl aardappelkookwater bij de ui en paprika en breng aan de kook.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn, maar houd de pit onder de pan laag.
- Leg de andijvie op de puree, schep het paprikamengsel met vocht op de andijvie en schep het door de gestampte aardappels.
- Schep de kaas, de peterselie en het groen van de bosui erdoor en serveer meteen.
Bereidingstijd: ± 35 min.
Variatie tip 1: Vervang de andijvie door jonge bladsla of een mengsel van slasoorten. Scheur
grotere blaadjes dan eventueel wat kleiner.
Variatietip 2: Vervang de geitenkaas door schapenkaas, komijnekaas of graskaas.
Met extra pit: Voeg een half, fijngesnipperd rood pepertje toe.
Ziet er goed uit!
Recept | Wilma van Hoeven
Fotografie | Maarten van der Wal
Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-12. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.
Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.