Recept: Tarwe-groentesalade met gegrilde lamskoteletjes met pistacherub en dip
Ben je nog opzoek naar een heerlijk gerecht voor vanavond? Probeer dan zeker deze tarwe-groentesalade met gegrilde lamskoteletjes eens. Voor deze overheerlijke salade sta je misschien iets langer in de keuken dan normaal, maar dan heb ook wel écht wat!
Smullen maar!
Benodigdheden:
Het onderstaande recept is voor 4 personen.
Voor de salade
- 250 g hele tarwekorrels
- 250 g tuinbonen
- 6 groene asperges
- 2 uien
- 1 venkelknol
- 4 el extra vergine olijfolie
- 1 el citroensap
- versgemalen peper, zout
Voor de fetadip
- 150 g feta
- 1 dl Griekse yoghurt
- 1 tl fijngehakte verse tijmblaadjes
- ½ tl chilivlokken
- 2 el extra vergine olijfolie
Voor de lamskoteletjes met pistache-muntrub
- 10-12 lamskoteletjes met bot
- 50 g gepelde pistachenoten
- 4 el fijngehakte munt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el kappertjes
- geraspte schil van 1 biologische citroen
- 2 el milde olijfolie
- 2 citroenen, gehalveerd
Extra nodig: keukenmachine, blender of staafmixer, mandoline of scherp mes, barbecue of ovengrill
Ook lekker:
Lekker zomers: geroosterde maïskolven met chiliboter en guacamole
Bereidingswijze:
- Kook voor de salade de tarwekorrels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen.
- Kook de tuinbonen in lichtgezouten water 2 min., spoel koud en laat uitlekken.
- Schaaf de asperges, de ui en de venkel zeer dun met behulp van een mandoline of scherp mes.
- Schep om met de tarwekorrels, de tuinbonen, de olie en het citroensap, breng op smaak met peper en zout en zet afgedekt koel weg.
- Pureer voor de feta-dip de feta met de yoghurt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Bestrooi met de tijm en de chilivlokken en besprenkel met olijfolie. Zet opzij.
- Hak voor de lamskoteletjes met pistache-muntrub de pistachenoten fijn in de keukenmachine, voeg de munt, de knoflook, de kappertjes en de citroenrasp toe en laat nog 30 sec. draaien.
- Voeg peper en zout naar smaak toe en wrijf het vlees aan beide kanten in met de rub. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Verhit een barbecue of grill en gril hierop/hieronder de lamskoteletjes aan beide kanten mooi bruin, maar zorg dat ze van binnen rosé blijven.
- Leg de halve citroenen met de snijkant naar onder 2-3 min. bij het vlees en laat licht kleuren.
- Serveer de salade met de koteletjes, de feta-dip en de gegrilde citroen.
Bereidingstijd: ± 1 uur + afkoelen tarwe
Fotografie | Anna Kern
Recepten | Sanna Fyring Liedgren
Bewerking | Colette Beyne