Recept: stokbroodjes met artisjok-asperge-basilicumspread
Een stokbroodje met artisjok-asperge-basilicumspread is heerlijk bij de borrel of voor bij een zonnige picknick in de zomer.
Dit recept is goed voor 4-6 personen.
Benodigdheden voor de stokbroodjes met basilicumspread:
- 1 schaaltje aspergetips
- 1 potje artisjokharten op kruidenolie (inh. 280 g, 160 g uitgelekt)
- 1 bosje basilicum (± 15 g)
- versgemalen peper, zout
- 1 meergranenstokbrood, in 4-6 stukken
- milde olijfolie
- 1 teen knoflook, gehalveerd
- 1 bakje erwtensprouts
- 1 bakje parmezaanvlokken
extra nodig: keukenmachine of staafmixer met kom
Bereidingswijze:
- Blancheer de aspergetips 1 min., spoel koud en laat uitlekken.
- Laat de artisjokharten uitlekken, vang de olie op.
- Mix de artisjok, de basilicum en ⅓ van de aspergetips in de keukenmachine tot een gladde spread.
- Voeg zo veel olie uit het potje van de artisjokken toe als nodig en breng op smaak met peper en zout.
- Schep de spread in een bewaardoosje, doe de rest van de aspergetips en de sprouts ook in doosjes en zet ze samen met de kaas in de koelkast tot vertrek.
- Snijd de stukken stokbrood horizontaal doormidden.
- Besprenkel de snijkanten met olijfolie en bak in de pan of oven knapperig.
- Laat afkoelen en bestrijk met knoflook.
- Neem ze mee in een papieren zak.
- Op de picknickplek: bestrijk de broodjes met de spread en garneer met de rest van de aspergetips, een pluk erwtensprouts en de parmezaanvlokken en steek vast met prikkers.
Bereidingstijd: ± 20 min.
Ziet er goed uit!
Fotografie | Eric van Lokven
Foodstyling en recepten | Gees van Asperen
Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 24–2020. Dit nummer teruglezen? Ga dan naar Magazine.nl.