null Beeld

Recept: Samosa’s met aardappel, erwtjes en koriander

Zeg je: koriander, komijn, kurkuma, kerriepoeder, kardemom en garam masala, dan zeg je: India! Wat denk je bijvoorbeeld van deze heerlijke samosa’s met aardappel, erwtjes en koriander? Genieten gegarandeerd!

Samosa’s zijn gevulde Indiase snacks van knapperig deeg. Heerlijk!

Dit heb je nodig voor de samosa's

voor het deeg:

  • 260 g bloem
  • 3 el olijfolie
  • ¾ tl kardemompeulen
  • zout

voor de vulling:

  • 4 gekookte aardappelen
  • 4 el arachide- of zonnebloemolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl mangopoeder- of citroensap
  • 1 tl korianderzaad, fijngestampt
  • 1 tl geraspte gemberwortel
  • 50 g ongezouten cashewnoten, grof gehakt
  • 200 g tuinerwtjes
  • 1 groene chilipeper
  • ¼ tl kurkuma
  • ¼ tl garam masala
  • 1 tl gemalen komijn
  • 5 g verse koriander, fijngehakt

Zo maak je de samosa's

Bereidingstijd: ± 50 min. + ± 30 min. rusten + ± 25 min. oventijd

  1. Doe de bloem in een kom, maak er een kuiltje in en schep het zout, de kardemom en de olie in. Kneed zorgvuldig tot je een homogeen, kruimelig deeg krijgt.
  2. Voeg beetje bij beetje 100-150 ml water toe tot je een vast deeg hebt. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ± 30 min. rusten op kamertemperatuur.
  3. Stamp intussen voor de vulling de aardappelen fijn.
  4. Verhit 3 el van de olie en bak hierin het komijn- en korianderzaad 1 min. Voeg de gember en de groene peper toe en bak 2 min. mee.
  5. Schep de cashewnoten en de tuinerwtjes erdoor, voeg de rest van de specerijen toe en bak nog 2 min. Roer de aardappelpuree en de koriander erdoor en laat afkoelen.
  6. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  7. Verdeel het deeg in 7 à 8 kleine balletjes. Rol elk balletje uit tot een ovaal en snijd dit doormidden, zodat je 2 halve cirkels krijgt.
  8. Start met 1 halve cirkel. Neem de hoek van de linkerzijde, bestrijk de bovenkant met water en vouw de hoek van de linkerzijde erop zodat je een hoorntje krijgt. Duw de randen stevig samen zodat ze aan elkaar plakken.
  9. Schep een lepel vulling in het hoorntje, bestrijk de randen opnieuw met water, maak een kleine vouw aan de overkant van de gesealde kant en vouw de samosa dicht. Knijp de randen goed samen en zet de samosa op deze kant. Herhaal dit tot de vulling op is.
  10. Bestrijk de samosa’s met de rest van de olie en bak ze gaar en goudbruin in 20-35 min. in de oven.

Fotografie | Wout Hendrickx

Recepten & foodstyling | Lot van Riel

Productie & bewerking | Colette Beyne.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden