Recept: ravioli met pompoen, salie en gedroogde ham met citroen-botersaus
Zelf ravioli maken is minder moeilijk dan je denkt en het is echt heerlijk. Deze ravioli met een vulling van pompoen, gedroogde serranoham, Parmezaanse kaas en salie is om te smullen!
Met dit recept maar je voldoende ravioli met pompoen voor vier personen.
Dit heb je nodig:
Voor het raviolideeg:
- 2 eieren
- 200 g bloem
- snuf zout
Voor de vulling:
- ½ ongeschilde kleine flespompoen, in grove stukken
- 3 teentjes knoflook, gehalveerd
- 2 takjes tijm
- 1-2 takjes salie + extra om te garneren
- 1 takje rozemarijn
- 2 el milde olijfolie
- versgemalen peper, zout
- snuf nootmuskaat
- 6 plakken serranoham, in stukjes
- 40 g geraspte Parmezaanse kaas
Voor de citroen-botersaus:
- 100 g boter
- 4 el extra vergine olijfolie
- sap van ½ citroen
Voor de garnering:
- 3 el milde olijfolie
- 50 g panko
- blaadjes van 1 takje tijm
- paar salieblaadjes
extra benodigdheden: ovenschaal, staafmixer, blender of keukenmachine, pastamachine, gekartelde uitsteekvorm
Zo maak je het:
Bereidingstijd: ± 40 min. + 1 uur rusten
- Stort voor het raviolideeg de bloem op je werkvlak, maak er een kuiltje in en breek hierin de eieren.
- Voeg het zout toe en meng het ei beetje bij beetje door de bloem. Kneed tot een soepel, glad deeg.
- Vorm tot een deegbal, wikkel hem in aluminiumfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Verdeel voor de vulling de pompoenstukken over de ovenschaal en steek de knoflookteentjes en de kruidentakjes (houd 1 takje salie apart) ertussen.
- Besprenkel met de olie, maal er peper, zout en nootmuskaat naar smaak boven en doe er een scheutje water bij.
- Dek af met aluminiumfolie en stoom in ± 30 min. gaar in het midden van de oven.
- Mix tot een gladde puree en meet hiervan 250 g af.
- Schep de ham en de kaas door de pompoenpuree en breng op smaak met peper en zout.
- Verhit voor de garnering de olie en bak hierin de panko samen met de tijmblaadjes en nog wat salie krokant. Zet opzij.
- Bestuif je werkvlak royaal met bloem. Verdeel de deegbol in 4 gelijke delen en haal door de pastamachine tot je 4 dunne vellen krijgt.
- Steek met de vorm kleine cirkels uit het deeg, schep een lepeltje vulling op de helft van de rondjes, bestrijk de randen met water en leg er een ander rondje op. Druk de randen goed aan.
- Breng een grote pan lichtgezouten water aan de kook en pocheer de ravioli gedurende 5 min. in het hete water, of tot ze boven komen drijven. Schep de ravioli voorzichtig uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken.
- Smelt ondertussen voor de citroen-botersaus de boter en roer de olie en het citroensap erdoor.
- Verdeel de ravioli over borden, lepel de botersaus erover en bestrooi met de krokante panko. Garneer met de extra salie.
Eet smakelijk!
Fotografie | Bram Debaenst
Recepten & styling | Lot van Riel
Productie & bewerking | Colette Beyne