null Beeld Lisa Bjorner.
Beeld Lisa Bjorner.

PREMIUM

Recept: Quiche met courgette, blauwe kaas en pijnboompitten met basilicumyoghurt

Glutenvrije quiche met een bodem op basis van boekweitmeel en een romige vulling met blauwe kaas, courgette­linten en een topping van geroosterde pijnboompitten en cress. Lekker met basilicum­yoghurt.

Deze quiche is een ware lust voor het oog én de smaakpapillen.

Ingrediënten voor quiche met courgette, blauwe kaas en pijnboompitten met basilicumyoghurt

(Voor 6-8 personen)

Voor het deeg

  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g boekweitmeel
  • 2 el aardappelmeel
  • versgemalen peper, zout

Voor de vulling en de topping

  • 3 eieren (M)
  • 1 dl melk
  • 2 dl kookroom
  • 100 g geraspte pittig belegen kaas
  • 150 g blue castello of andere zachte blauwe kaas, verbrokkeld
  • ± 400 g courgette, in zeer dun geschaafde lengteplakken, liefst op een mandoline
  • 2 el pijnboompitten
  • cress naar keuze

Voor de kruidenyoghurt

  • 2 dl Griekse of Turkse yoghurt
  • ½ dl extra vierge olijfolie
  • blaadjes van 1 bosje basilicum
  • 1 teen knoflook, geperst

Extra nodig: vorm van ± 35x11 cm met uitneembare bodem, ingevet

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vermeng voor het deeg de boter met het boekweitmeel, het aardappelmeel en een snuf zout en voeg 1 el koud water toe. Kneed snel tot een soepel deeg. Druk het dun in de vorm uit en prik hier en daar in met een vork. Bak de bodem ± 10 min. voor in de oven. Klop voor de vulling de eieren met de melk, de room en de geraspte kaas door elkaar en voeg peper en zout naar smaak toe. Houd iets achter voor de garnering en verdeel de rest van de blauwe kaas over de deegbodem. Houd wat courgettelinten achter voor de garnering en leg de rest op de blauwe kaas. Schenk het eier-roommengsel in de vorm en bak de taart ± 25 min. of tot deze goudbruin en gaar is. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en zet opzij. Mix voor de noten-kruidensaus de yoghurt met de olie, de basilicum en de knoflook en breng op smaak met peper en zout. Garneer de quiche met de achtergehouden kaas en courgette, de pijnboompitten en de cress. Serveer de basilicumyoghurt erbij. Lekker met een groene salade.

Bereidingstijd: ± 35 min. + ± 35 min. oventijd

Receptuur: Anna Wendt/Living Inside. Colette Beyne ( productie en bewerking).Lisa Bjorner.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden