null Beeld Maarten van der Wal. Styling: Cindy Berg. Productie: Colette Beyne.
Beeld Maarten van der Wal. Styling: Cindy Berg. Productie: Colette Beyne.

PREMIUM

Recept: Pastéis de nata met fruit

Een pasteís de nata met friszure cranberry’s is de perfecte afsluiting van deze lunch.

Lekker lang natafelen met een minitaartje én een espresso.

Ingrediënten voor pastéis de nata met fruit

(12 stuks)

Voor het deeg

  • 175 g bloem + extra om te ­bestuiven
  • snuf zout
  • 75 g koude boter, in blokjes van 1x1 cm

Voor de vulling

  • 400 ml (haver- of soja)melk
  • schoongeboende schil van ¼ biologische citroen
  • 1 kaneelstokje (specerij)
  • 240 g suiker
  • 40 g bloem
  • 4 eierdooiers (M)
  • hand diepvriescranberry’s

Extra nodig: 12 bakvormpjes, ­ingevet

Voorbereiden: Meng voor het deeg de bloem met het zout. Hussel de boter erdoor. Voeg 85 ml water toe en meng (niet kneden) tot een geheel. Je ziet de klontjes boter nog gewoon zitten. Wikkel in huishoudfolie en leg minimaal 30 min. in de koelkast.
Bestuif het werkblad met de extra bloem en rol het deeg uit tot een lap van ± 25x12 cm en vouw hem als een brief in drieën. Draai het deeg een kwartslag en rol weer uit tot een lap van 25x12 cm. Vouw ook weer in drieën en wikkel in huishoudfolie. Leg minimaal 30 min. in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een vierkant van ± 22x22 cm, bevochtig met wat water en rol strak op. Omwikkel met huishoudfolie en leg terug in de koelkast.
Breng voor de vulling de melk met de citroenschil en het kaneelstokje aan de kook. Zet het vuur uit, dek het mengsel af en laat ± 30 min. trekken. Giet de melk door een zeef en vang op. Meng de suiker met de bloem. Verhit de gezeefde melk en voeg het suiker-bloemmengsel toe. Laat 1-2 min. iets ­indikken en zet het vuur uit. Dek af en laat afkoelen tot lauwwarm. Voeg de eierdooiers toe en dek weer af. Zet tot gebruik in de koelkast.
Bereiden: Verwarm de oven voor op 250 °C (boven- en ­onderwarmte). Neem de deegrol uit de koelkast, verwijder het folie en snijd in 12 plakken. ­Bestuif de ingevette vormpjes met bloem. Leg de deegplakjes in de vormpjes en druk met je duim tot tegen de rand. Schep er vulling in tot ± 1 cm onder de rand en bestrooi met wat nog bevroren cranberry’s. Bak de taartjes in ± 15 min. gaar en goudbruin in het midden van de oven. Laat iets afkoelen. Lekker met espresso.

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± 2 uur koeltijd + ± 15 min. oventijd

Gees van AsperenMaarten van der Wal. Styling: Cindy Berg. Productie: Colette Beyne.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden