Recept: naked cake met roodfruittopping Beeld Fotografie | Wout Hendrickx
Beeld Fotografie | Wout Hendrickx

Recept: naked cake met roodfruittopping

Tijdens de feestdagen staat bijna alles in het teken van lekker eten en een mooie taart kan zeker niet ontbreken. Deze naked cake met roodfruittoping ziet er niet alleen prachtig uit, maar is ook nog eens heerlijk.

Een naked cake wordt rondom zó afgestreken met botercrème, dat de cake hier en daar zichtbaar blijft. Niet alleen mooi, maar het maakt de taart ook iets lichter.

Dit heb je nodig voor de naked cake:

Deze taart is voor 12 tot 16 personen.

Voor de cake:

  • 260 g boter, op kamertemperatuur
  • 430 g kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl zout
  • 5 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 420 g zelfrijzend bakmeel
  • 20 g maïzena
  • 120 ml volle melk voor de botercrème

Voor de botercrème:

  • 170 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 300 g poedersuiker, gezeefd
  • 2-3 el volle melk
  • snuf zout
  • 1 tl citroensap voor de topping

Voor de topping:

  • 200 g gemengd rood fruit (diepvries)
  • 70 g kristalsuiker
  • sap van 1 citroen
  • 200 g vers rood fruit
  • poedersuiker

extra benodigdheden: 3 ronde bakvormen 20 cm Ø, ingevet en met bloem bestoven

Lees ook:
Taart mislukt? Dít is waarom een föhn je baksels nog kan redden

Zo maak je ‘m

Bereidingstijd: ± 1 uur + ± 35 min. oventijd + afkoelen saus en cakes. Genoemde oventemperaturen gelden voor een elektrische oven op de stand boven- en onderwarmte. Verlaag bij gebruik van een heteluchtoven de temperatuur met 10% (200 ºC wordt dan bijvoorbeeld 180 ºC).

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vermeng voor de cakes de boter, suiker, het vanille-extract en het zout in een kom en klop dit in 2-3 min. tot een romig licht mengsel.
  2. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel goed door.
  3. Vermeng in een andere kom de bloem en de maïzena en voeg de helft hiervan toe aan het botermengsel. Meng voorzichtig door elkaar.
  4. Voeg hieraan de andere helft van de droge ingrediënten toe tot alles is opgenomen.
  5. Voeg geleidelijk aan de melk toe tot deze helemaal is opgenomen in het beslag.
  6. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vormen en bak de cakes in het midden van de oven in 30-35 min. gaar en lichtbruin. Laat afkoelen op een rooster.
  7. Verwarm intussen voor de topping de bevroren vruchten met de suiker en het citroensap. Laat zachtjes koken tot het fruit zacht is en laat afkoelen.
  8. Klop voor de botercrème de boter glad. Klop de poedersuiker erdoor.
  9. Giet de melk samen met het citroensap door het beslag en meng opnieuw tot een egaal geheel.
  10. Leg de eerste cake op een schaal of étagère en bedek de bovenkant met een laag botercrème, verdeel gelijkmatig met behulp van een spatel.
  11. Leg de tweede cake erop en bestrijk met crème. En leg de derde cake erop en schep de rest van de botercrème op de bovenkant van de taart.
  12. Smeer deze met behulp van een spatel uit naar de buitenkant van de taart. Zorg dat niet alles bedekt is. waardoor je af en toe een deel van de cake door de crème heen ziet komen.
  13. Verdeel de afgekoelde vruchtensaus over de bovenkant van de taart, garneer met het verse fruit en zeef er poedersuiker boven.

Recept | Debby de Mangelaere
Fotografie | Wout Hendrickx

Lisa MancheFotografie | Wout Hendrickx
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden