PREMIUM
Recept: Minestrone met tomatenpesto
Zomerse minestrone met zo’n beetje alle groenten die je maar kunt bedenken. De bouillon en de tomatenpesto maak je ook zelf.
Doordat er ook pasta in deze soep zit, is het een stevige maaltijdsoep.
Ingrediënten voor minestrone met tomatenpesto
(Voor 6-8 personen)
Voor de bouillon
- 200 g knolselderij, geschild, in stukken
- 300 g wortels, geschild, in stukken
- het witte en lichtgroene deel van 1 kleine prei, in stukken
- 1 tomaat, in stukken
- 1 ongeschilde ui, gehalveerd
- 2 tenen knoflook, geplet
- 6 takjes tijm
- 1 tl peperkorrels
- 1 tl korianderzaad
- versgemalen peper, zout
Voor de minestrone
- 120 g fregola*
- 400 g romanesco bloemkool
- 2 el milde olijfolie
- 1 ui, in reepjes
- ½ tl kurkuma
- 150 g sperziebonen, gehalveerd
- 400 g groene asperges, in stukken van 3 cm
- 200 g bimi, kleiner gesneden
- 3 stengels bleekselderij, in boogjes
- 150 g peultjes, gehalveerd
- blaadjes van 2 takjes basilicum
- blaadjes van 4 takjes kervel
- blaadjes van 4 takjes citroenmelisse
- 40 g geraspte Parmezaanse kaas
Voor de tomatenpesto
- 50 g gedroogde tomaten op olie, klein gesneden
- 1 el pijnboompitten, droog geroosterd
- 50 ml extra vergine olijfolie
- 80 ml van de soep achtergehouden groentebouillon
- 1 el geraspte Parmezaanse kaas
- ½ tl rasp van 1 biologische citroen
Extra nodig: hakmolentje of keukenmachine
Breng voor de bouillon de groenten, tijm, peperkorrels, het korianderzaad en 1 el zout aan de kook in 3 liter water in een grote pan. Breng aan de kook en laat ± 1 uur op middelhoge pit koken met het deksel half op de pan. Kook intussen voor de minestrone de fregola beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel koud in een zeef en laat uitlekken. Snijd de roosjes van de romanesco van de steel, halveer de steel in de lengte en snijd in plakjes. Schenk de bouillon door een fijnmazige zeef en zet 80 ml opzij voor de pesto. Pureer de ingrediënten voor de tomatenpesto en breng op smaak met peper en zout. Verhit voor de minestrone de olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui en de kurkuma omscheppend. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de bonen hierin ± 12 min. koken op middelhoge pit. Voeg na 4 min. de asperges en de romanescoroosjes- en steel toe en na 6 min. de bimi, de bleekselderij en de peultjes. Breng op smaak met peper en zout. Warm de fregola 1-2 min. mee. Schep de soep in verwarmde diepe borden en bestrooi met de kruidenblaadjes. Schep er wat geraspte kaas en pesto op en geef de rest er apart bij.
Bereidingstijd: ± 2 uur
*Fregola is een pastasoort uit Sardinië, die bestaat uit kleine ronde korrels. Hij is te koop bij grote supermarkten, Italiaanse winkels en online.