MT28 M28 Culi Beeld Wout Hendrickx, Tom Swalens. Recepten & foodstyling: Les Filles Rouges. Tekstbewerking: Colette Beyne.
Beeld Wout Hendrickx, Tom Swalens. Recepten & foodstyling: Les Filles Rouges. Tekstbewerking: Colette Beyne.

PREMIUM

Recept: Marokkaanse parelcouscoussalade met witte bonen, gegrilde artisjok en lamsgehaktballetjes

Heerlijke Marokkaanse maaltijdsalade met parelcouscous, witte bonen, gegrilde artisjokharten en lamsgehaktballetjes.

De dressing bomvol smaken maakt deze salade nóg lekkerder.

Ingrediënten voor Marokkaanse parelcouscoussalade met witte bonen, gegrilde artisjok en lamsgehaktballetjes

(voor 4 personen)

Voor de dressing

  • sap van ½ citroen
  • 1 teen knoflook, geplet
  • ½ rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 3 cm geschilde gemberwortel, geraspt
  • 1 bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • 3 takjes koriander, fijngehakt + extra om te garneren
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 tl za’atar*
  • 1 el sesamzaad
  • 1 tl honing
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • versgemalen peper, zout

Voor de gehaktballetjes

  • 500 g lamsgehakt
  • 1 eierdooier
  • 80 g paneermeel
  • 1 mespunt gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen koriander
  • ½ tl gemalen komijn
  • 2-3 el milde olijfolie

Voor de artisjokharten

  • 2 blikken of potjes artisjokharten, uitgelekt (inh. ± 400 g) en eventueel gehalveerd
  • 1-2 el milde olijfolie
  • 200 g parelcouscous
  • 1 blik witte bonen, uitgelekt (inh. ± 400 g)
  • 1 rode ui, in dunne ringen

Klop of schud voor de dressing het citroensap, de knoflook, de rode peper, de gember, de kruiden, de azijn, de za’atar, het sesamzaad, de honing, de extra vergine olijfolie en een snuf zout goed door elkaar en zet in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng voor de gehaktballetjes het gehakt met de eierdooier, het paneermeel, de specerijen en peper en zout naar smaak tot een samenhangend geheel en rol er balletjes van. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met de olijfolie. Hussel de artisjokharten met de olijfolie en peper en zout en leg ze ook op de bakplaat. Bak 15-20 min. of tot alles goudbruin en gaar is. Kook intussen de parelcouscous beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de bonen en de helft van de dressing door de couscous en breng op smaak met peper en zout. Leg de geroosterde artisjokken op een groot bord, schep de gehaktballetjes en het couscous-bonenmengsel erbij en garneer met de rode ui, de rest van de dressing en de extra koriander.

Bereidingstijd: ± 40 min. + ± 20 min. oventijd

*Za’atar is een kruidenmengsel van vaak verschillende samenstelling uit de Midden-Oosterse keuken en bevat onder meer sesamzaad, sumak, tijm, marjoraan, oregano en basilicum. Het is te koop bij mediterrane en XL supermarkten en online.

Les Filles RougesWout Hendrickx, Tom Swalens. Recepten & foodstyling: Les Filles Rouges. Tekstbewerking: Colette Beyne.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden