null Beeld

Recept: Kibbeh van rundergehakt met kruidige saffraanrijst en yoghurt-­tahinsaus

Zin in een lekker kruidig, maar fris gerecht? Probeer dan eens dit recept voor Kibbeh van rundergehakt met kruidige saffraanrijst en yoghurt-tahinsaus. Kibbeh is een bekend gerecht in het Midden-Oosten, maar met name in Libanon. Haal met dit recept de Libanese keuken in huis.

Dit recept is voor 6 tot 8 personen.

Dit heb je nodig:

De met een * gemarkeerde Midden-Oosterse ingrediënten zijn te koop bij mediterrane en XL supermarkten.

null Beeld
  • 350 g extra fijne bulghur
  • 5 uien, gesnipperd
  • 5 el milde olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • 3 el Baharat*
  • 2 tl sumak*
  • 50 g pijnboompitten
  • versgemalen peper, zout
  • 1 el bloem
  • ½ tl Aleppo-peper* of chiliflakes
  • olie om in te frituren
  • 250 ml Griekse yoghurt 10%
  • 2 el tahin*
  • koriander
  • voor de saffraanrijst
  • 300 g basmatirijst
  • 10-12 draadjes saffraan
  • 1 kaneelstokje (specerij)
  • extra nodig: ­keukenmachine

Lees ook:

Veel lekkerder dan uit de winkel: met dit recept maak je hummus

Zo maak je de Kibbeh:

Bereidingstijd: ± 1 uur

  1. Breng voor de saffraanrijst de rijst met de saffraan en het kaneelstokje met ½ tl zout en ± 540 ml water aan de kook. Roer door en kook op zo laag mogelijke pit afgedekt in ± 15 minuten gaar. Laat nog even uitstomen en verwijder het kaneelstokje.
  2. Week de bulghur in ruim water tot gebruik.
  3. Bak voor de vulling de helft van de ui in 1 el olijfolie in ± 10 minuten goudbruin. Voeg 125 g van het gehakt toe en bak omscheppend bruin.
  4. Meng er ½ el baharat door en bak nog even door.
  5. Schep er de sumak en de pijnboompitten door en neem de pan van de pit. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel een beetje water toe als het mengsel droog lijkt.
  6. Vorm 6 grotere of 8 kleinere ballen van het rauwe bulghur-gehaktmengsel, druk er met je duim een flinke holte in en schep er een lepel gebakken vulling in. Boetseer weer dicht en vorm er ovalen van.
  7. Verhit de olie in een (frituur)pan op 175 °C.
  8. Frituur de ballen in delen in ± 7 minuten gaar en laat uitlekken op keukenpapier.
  9. Klop de yoghurt en de tahin door elkaar en breng op smaak met zout.
  10. Serveer de kibbeh met de saffraanrijst en de saus. Eet smakelijk!

Productie | Colette Beyne

Fotografie | Maarten van der Wal

Lisa Manche

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden