Margriet logo
null Beeld Inga Powilleit
Beeld Inga Powilleit

PREMIUM

Recept: Groentetempura van Paul en Kas de Leeuw

Paul en Kas de Leeuw: “Tempura is of heel lekker, of helemaal niet. Er lijkt geen tussenweg te bestaan. Bij de ene tent is de groente perfect omringd met een lichte krokante laag, terwijl hij bij de andere even dik en zompig is als een oliebol.”

“De krokante laag maakt of breekt de tempura en daarom is het fijn om daar zelf de controle over te hebben. Als je geen dikke laag wilt, is het het belangrijkste om het beslag niet helemaal glad te mixen. Natuurlijk moeten de ingrediënten worden gemengd, maar als je dit te lang doet, zie je dat het beslag dikker wordt. Probeer dit dus te voorkomen, klontjes in het beslag zijn niet erg. Herhaal dat als een mantra.”

Ingrediënten voor groentetempura (voor 5-6 personen)

  • 2 eidooiers, losgeklopt
  • 160 gram bruiswater
  • 350 gram bloem
  • 170 gram maizena
  • snuf zout
  • zonnebloemolie, om in te frituren
  • ca. 600 g groenten naar keuze (bijvoorbeeld paprika, groene asperges, edamame – aan een satéprikker –, champignons, ui en/of zoete aardappel), in gelijke, vooral niet te dikke stukken
  • chilisaus voor erbij
  • 1 citroen, in plakjes

Zo maak je de groentetempura

Meng in een kom de eidooiers met het bruiswater. Voeg 200 g bloem, maizena en een snuf zout toe. Mix het beslag niet te lang, het is oké als er nog wat klontjes in zitten. Schep de rest van de bloem in een diep bord.

Verhit de zonnebloemolie in een ruime pan tot 180 °C. Heb je geen keukenthermometer, test dan de temperatuur door de punt van een satéprikker of chopstick in de olie te dompelen. Bruist het, dan is de olie heet genoeg. De olie moet ook weer niet veel heter worden dan 180 °C, zet als dat gebeurt het vuur wat lager, of voeg meer olie op kamertemperatuur toe.

Haal de groenten eerst door de bloem, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn met een dun laagje. Klop eventueel overtollige bloem af. Haal ze vervolgens door het tempurabeslag. Laat het overtollige beslag eraf druipen en frituur de groentetempura in zo’n 3 min., afhankelijk van de groente en de dikte, goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal met de rest van het beslag.

Serveer direct op een mooie schaal, met de chilisaus ernaast. Knijp er wat citroensap overheen.

Fleur BaxmeierInga Powilleit

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden