PREMIUM
Recept: groene aardappelsalade met daslook-avocadosaus en gerookte zalm
Daslook, met zijn felgroene blaadjes met subtiele knoflookgeur en -smaak, is een echte voorjaarsbode.
Samen met spinazie en basilicum is daslook een belangrijke smaakmaker in de saus van deze groene aardappelsalade met warm gerookte zalm.
Ingrediënten voor groene aardappelsalade met daslook-avocadosaus en gerookte zalm
voor 4 personen
- 700 g krieltjes
Voor de daslook-avocadosaus
- vruchtvlees van 1 avocado
- 100 g jonge bladspinazie
- ± 10 basilicumblaadjes
- 3 el mayonaise
- 50 g verse daslook* of een flinke bos bieslook
- versgemalen peper, zout
- 4 bosuitjes, in dunne ringetjes
- 400 g warm gerookte zalm
Extra nodig: blender, keukenmachine of hakmolentje
Kook of stoom de krieltjes beetgaar en laat ze afkoelen. Halveer ze. Mix voor de saus de avocado, de spinazie, de basilicum, de mayonaise en 30 g van de daslook fijn in de blender. Maak op smaak met peper en zout. Meng de afgekoelde aardappelen met de helft van de groene saus, de bosui en de rest van de daslook. Serveer met de zalm en de rest van de saus.
Bereidingstijd: ± 25 min. + afkoelen krieltjes
*Als je een beetje geluk hebt, dan groeit daslook in je tuin (of in die van iemand die je kent). Verwar de langwerpige blaadjes echter niet met dia van het giftige lelietje-van-dalen. Ruikt het blad sterk naar knoflook dan zit je goed. Je vindt daslook ook soms op markten en in supermarkten en als plantje bij tuincentra. Je kunt het vervangen door bieslook.